Årets Vildmarkskock skräddarsyr en vårmeny

Gotländska Karolina Hellenberg blev Årets vildmarkskock, i en prestigefylld tävling vid Sikfors herrgård i Bergslagen. I juryn satt bland andra professorn i matkonst, Carl Jan Granqvist.
Nu är hon hemma på Gotland och skräddarsyr en gotländsk sommarvariant av vinnarmenyn, till GA:s läsare!
Enligt vildmarkskocken är det inte speciellt svårt att laga lyxig mat ute i naturen.
- Det gäller bara att planera mer, så att man inte glömmer något hemma, säger Karolina Hellenberg.

Gotland2006-05-12 06:00
I majsolen på stranden i Ygne, står ett dukat bord med vackert upplagda rätter. Bordet är dekorerat med kalksten och blommor.
Årets vildmarkskock Karolina Hellenberg dukar gärna till fest på stranden, eftersom naturupplevelsen blir en viktig del av middagen.
- Mat är så mycket mer än bara välanrättad föda. Helheten, upplevelser och det man ser är viktigt för att det ska smaka gott! säger Karolina Hellengren.
Som trerätters strandmeny föreslår hon avocadosallad med mango och räkor, grillade laxkotletter med gotländsk sparris, bakad potatis med saffran- och basilikasmör, kokosplättar med vit chokladmousse och hallon. Som tilltugg har hon valt pinnbröd.
För den som vill laga lite mer avancerad mat (menyn är ganska lätt, säger hon) föreslår Karolina tomater med färskost och friterat tunnbröd, som hon hämtat ur vinnarmenyn. Rätterna går att laga på stormkök och öppen eld, eller grill.
Att servera maten på ett estetiskt tilltalande vis är viktigt.
Här på Gotland tycker Karolina att man ska ta tillvara det typiskt gotländska och det naturen har att ge, för att göra middagen ute till en festlig helhetsupplevelse.
- Lamfällar och kalksten tycker jag ska ingå i en gotländsk dukning. Välj en fin plats att vara på. Ta med ett fällbord eller duka långbord med duk och ljusstake, plocka blommor och dekorera med kalksten om du är på stranden, bjud in gotländska folkmusiker och ha en öppen eld.
Att äta och ha fest går bra även på andra årstider, tycker Karolina.
På hösten kan man passa på att ta med ett stormkök för att steka den nyplockade svampen och njuta av en svampmacka i skogen.
På vintern kan man bygga bord och stolar i snön och servera glögg och pepparkakor i skenet av marshaller.
På sommaren är sallader med primörer från trakten gott, och om man ska till stranden är det bra om de är portionspackade för att slippa sanden.

Vildmarkskocken 2006
Vildmarkskocken är en matlagningstävling för professionella matskapare som vill utveckla matlagningen utomhus. Tävlingen avgjordes vid Sikfors Herrgård utanför Hällefors i Bergslagen.
Fyra kocklag hade utsetts till finalister bland ett 20-tal tävlande. I juryn satt bland annat matprofessorn och tv-profilen Carl Jan Granqvist.
För att vinna gäller det att vara duktig på att laga mat, men helhetsintrycket och att kunna ta till vara en lokal anknytning ingick också i bedömningen.
I vintras jobbade Karolina i Jämtland på Svenska turistföreningens fjällstation Storulvån. Det var då hon såg annonser inför tävlingen och, tillsammans med kollegan Jens Hornestedt från Boden, anmälde sig.
Tillsammans tog de sig till final och vann den, bland väletablerade och vildmarksvana kockar.
- Jag var den enda kvinnliga tävlande, och jag var yngst. När juryn fick höra att jag var 21 såg de lite snopna ut, säger Karolina.

Vinnarmenyn
Den vinnande trerättersmenyn, tillagad på gasolkök och öppen eld med stekhäll, bestod av färskosttomat med honungssallad, halstrad fjällröding med rotfruktspytt i gräddsås med ko-mese och till efterrätt kokosplättar med blåbär och vit chokladmousse.
Middagen dukades till sex personer. I juryns motivering framgår att vinnarna, trots tuffa förhållanden, varit professionella matkreatörer och lyckats hålla en lokal förankring i mat, dryck och bordets estetiska gestaltning. Temat is och sten gick igen i dukning och dekoration och helhetsintrycket ledde till vinst.
- Det är ju jätteroligt att ha vunnit det här priset! När jag gick gymnasiet tävlade vi i Matkristallen och kom på en andra plats. Sedan dess har jag velat vinna och det krävs tålamod och inspiration för det. I framtiden siktar jag på Vilhelmina, som är en tävling för kvinnliga kockar.
Karolina utbildade sig inom restaurang när hon gick på Sävegymnasiet i Visby, sedan valde hon att göra lumpen som marinkock. Efter det blev det kulinarisk matlagning på Erik Lallerstedts restaurang Gondolen i Stockholm.
I fyra somrar har hon dessutom jobbat i restaurangen på Muramaris, och i år har hon utsetts till kökschef där.

Mormor inspirerade
Från början är det mormors picknick-korg som inspirerat Karolina till friluftsmatlagning, men även scouterna, där hon lärde sig att göra eld och baka pinnbrödt.
- Jag är uppväxt med min mormors picknick-korg. Hon packade allt i Tupperware och vi drack pulverkaffe. Men allt smakar bättre utomhus, och pulverkaffe i plastmugg på stranden smakar mycket bättre än en fin espresso på ett tråkigt kafé! säger Karolina och blickar ut över en blått hav.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om