Arga elever känner sig grundlurade

Medan högskolans fem år i lördags högtidligt lovordades i Almedalen fanns det studenter som inte mådde så bra. Orsaken är problem med undervisningen på det lovordade nya unika programmet för interaktiva medier och spelutveckling. Där tycks lärarna idka strömhopp medan elever oroar sig och undrar om de också ska sluta och försöka kräva tillbaka studiemedel plus ränta från högskolan!
­

Gotland2003-05-26 04:00
Snart är det nästan bud på att kräva tillbaka pengar. Om man inte fixar lärarproblemet, då känner jag att jag har blivit grundlurad.

Det säger Joakim Tärnudd från Karlskrona, som nu har gått första året på utbildningen som är treårig och som ska kunna förlängas med ett år för dem som vill få ihop en magisterexamen. Nyligen ringde han hem till sin mor och berättade att utbildningen av flera skäl tycks gå käpprätt åt helsike.
GA träffade i helgen några av dem som är förstaårselever på programmet för interaktiva medier och spelutveckling. En för Europa unik utbildning, som har lockat elever från hela landet till högskolan på Gotland.
<span class=MR>Ingen lärare kvar?</span>
Det är nu under vårterminen som det enligt eleverna har blivit extra oroligt efter att flera fast anställda lärare har slutat. Nu finns bara en heltidsanställd fast lärare kvar. Som nu har hotat med att sluta om det inte blir någon ordning.
­ Under våren slutade två av de fast anställda lärarna samtidigt. De var kompisar och höll på med ett projekt vid sidan om. Nu har även vår mentor blivit så missnöjd att hon hotar med att sluta om det inte blir någon ordning. Hon är den enda fast anställda läraren och det är mycket tack vare henne som det har fungerat, säger Joakim Tärnudd.
<span class=MR>Ingenting händer</span>
­ Man har sagt att man ska försöka rätta till bristerna. Men inget händer. Sedan finns ett par lärare till på deltid. En av dem ska kanske också sluta. Vi behöver ha ett antal fasta lärare som stannar. Det har varit en så enorm omsättning nu. Man har hyrt in konsulter. Men de har ju ingen förankring i utbildningen, säger Joakim Tärnudd.
Nu ska högskolan få ny rektor och eleverna tycker inte att det fungerar att gå till en vice rektor och nuvarande rektor slutar sista juni. Så man saknar någon att ta upp problemen med. Det har funnits en dialog med styrelsen och andra under våren. Men det känns mest som att vara till för att lugna oss studenter, tycker Joakim.
På programmet för interaktiva medier och spelutveckling finns nu 30 elever i årskurs två och 28 i årskurs ett. Den senare kullen är orolig för att det kanske bara tas in en omgång till på programmet och att utbildningen sedan läggs ner när alla har gått färdigt sin utbildning.
<span class=MR>Nerdragna statsbidrag</span>
­ Då är det inte så stor chans att få tag i nya utbildade lärare. Det här räknas ju som en konstnärligt utbildning och regeringen har skurit ner på pengarna till den typen av utbildningar, säger Anton Adamse från Strängnäs och kurskamrat till Joakim Tärnudd.
Den oro som finns bland studenterna i den här kullen är att de inte kommer att få ihop den utbildning de har tänkt sig. Samtidigt som antalet år för att få studiemedel är begränsat. Den här veckan ska ett nytt möte hållas med de lärare som finns kvar.
­ Vi gör ett försök till. Annars vet jag inte. Man börjar känna sig osäker för hur det kommer att bli. Det känns hopplöst. Det sägs varje gång att det ska lösa sig, säger Anton Adamse.
Men problemet med lärarbristen är bara ett av problemen som studenterna för fram. Det har varit strul från början anser de. När de skulle börja i höstas så var schemaläggaren sjukskriven. Ingenting fungerade.
<span class=MR>Alla inställda lektioner</span>
­ Det var inställda lektioner med kort varsel. Ibland fanns besked på Internet tio minuter efter lektionsstart om att lektionen var inställd. Jag cyklar ju in från Högklint. Så det blev lite surt när jag fick se på schemat när jag kom till skolan att det inte blev någon lektion, säger Joakim Tärnudd.
Studenterna oroar sig också över det andra utbildningsåret som väntar i höst. Efter ett års studier ska man välja inriktning. Exempelvis om man vill bli programmerare, grafiker, producent eller produktutvecklare.
Utbildningen från årskurs två är indelad i 2-3 stycken 5-poängskurser per termin och resterande poäng får man ihop genom olika elevarbeten. Men enligt de här studenterna har man fått väldigt lite information om hur man söker kurserna.
­ Man kan ju tvingas gå en annan inriktning än den man vill. Jag avskyr exempelvis ett ämne som visuell kommunikation, säger Anton Adamse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om