Arkeologer fyndar på "egen" bakgård

Medeltid och 1700-tal. En källare med igenmurad öppning och en brunn från 1700-talet.
Det hör till vad som grävts fram i samband med de påbörjade arkeologiska utgrävningarna på Fornsalens gård i anledning av museets ombyggnad.
Närmare till en utgrävningsplats får man inte.

Gotland2005-08-22 06:00
I går visades de gjorda fynden upp i samband med Arkeologidagen som hölls över hela landet. På Gotland förevisades även bronsålderslandskapet vid Liffride, Alskog samt den vikingatida hamnplatsen och gravfältet vid Snäckgärdet.
- Brunnen har med dåvarande kronobränneriet att göra, där behövdes mycket vatten, konstaterar arkeolog Leif Zerpe som förevisade Fornsalens för tillfället uppgrävda gård.
Brunnen har man känt till sen tidigare. Till den hör också en stenläggning. Intressantare är kanske den källare med igensatt öppning som också påträffats med en trappa som leder ner. Under källargolvet kan man komma ner så långt som till 1000/1100-tal.
- Vi får se om vi får tillstånd att riva eller flytta hela anläggningen. Det är problem att ta itu med.
Dessutom har man förstås påträffat en del mindre föremål som kakelugnskakel med blommotiv och botten till ett stengodskrus.

Utbyggnaden
Anledningen till att man gräver på hemmaplan hänger således ihop med den omfattande om- och tillbyggnad som Fornsalen ska genomföra och som ska stå klar 2007. Delar av gården kommer att tas i anspråk.
Bland annat ska lokalerna bli betydligt mer tillgängliga, inte minst för handikappade via hissar. Men butiken och caféet kommer också att få egna entréer som gör dessa oberoende av museets öppettider.
Dessutom kommer det att bli möjligt för allmänheten att promenera över den i dag slutna gården mellan Mellangatan-Strandgatan.
Länsmuseichefen Anki Dahlin är nöjd med förändringarna. Dessutom har man nu fått fram mer pengar till projektet.
- 16,5 mkr har vi nu tillgång till, projektet beräknas till 24 mkr. Och Börshuset (grannfastigheten) är ju utannonserat så vi flyttar en del av det kapitalet in hit.
Hon utesluter inte att den framgrävda brunnen (fortfarande med friskt vatten) kommer att ingå i den framtida gårdsmiljön.
- Den ligger där vi tänkt oss biljettkassan. Kanske får brunnen bli kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om