Unikt fynd med koppling till Gotland funnen i Lübeck

En historisk juvel med trolig koppling till Gotland har gjorts i Lübeck vid inloppet till floden Trave. Ett Hansafartyg med bränd kalk i lasten.

Skärmdump från dykfilmen på Hansavraket i Lübeck. Lasten består bland annat av bränd kalk som tros komma från Gotland.

Skärmdump från dykfilmen på Hansavraket i Lübeck. Lasten består bland annat av bränd kalk som tros komma från Gotland.

Foto: J. Enzmann/CAU-Kiel

Gotland2022-07-27 11:30

Det var vid en ordinarie kontroll av inloppet till floden Trave i Lübeck år 2020 som ojämnheter på flodbotten upptäcktes. När dykare ett år senare skulle kontrollera ojämnheterna för att säkerställa att det inte innebar fara för fartygstrafiken – så gjordes upptäckten. Det visade sig vara ett handelsfartyg från 1600-talet, vilket räknas till den senare Hansatiden. Men det unika med fyndet, enligt ett pressmeddelande från Nya Hansan, är att lasten finns väl bevarad och består av i vart fall 150 fat, där en del av faten innehåller bränd kalk.

Enligt Inger Harlevi, vice ordförande i Nya Hansan, är en teori att kalken kommer från Gotland och att skeppet sjönk när det var på väg tillbaka från Gotland. Lasten på fartyget är väl bevarad och ligger tydligen precis som när den lastades, vilket ofta inte är fallet när man hittar gamla vrak, enligt Harlevi.

– Jag har vetat om det här ett tag då Lübecks borgmästare berättade det för mig i stort förtroende. Det hölls hemligt av rädsla att någon skulle dyka ner om de fick information om fyndet innan det kunde skyddas. Det är först i dag som de går ut med informationen officiellt, säger Inger Harlevi. 

Fyndet betraktas som en arkeologisk juvel som kommer ge ny kunskap om Östersjöhandeln, och ska nu bärgas.

– Skulle det vara så att det är gotländsk kalk ombord, så kommer det ju också att tillföra oss här på Gotland värdefulla kunskaper, säger hon.

Fartyget som är 20 meter långt och 8 meter brett – är byggt av ek från Schleswig-Holstein och furu från Sverige. Det här, menar Inger Harlevi, visar på en tidig trähandel mellan Sverige och norra Tyskland. De första undersökningarna gör gällande att det troligtvis rör sig om ett flöjtskepp eller en galliot.

Varför fartyget sjönk har man dock ännu inte kunnat fastställa, annat än att det inte handlar om brand eller slagsida. Just nu planeras bärgningen av Hansafartyget, något som väntas ta flera månader. Därefter ska fynden konserveras, vilket väntas ta ytterligare flera år.

– Jag är ju ingen kemist och begriper mig inte på kalkbränning, men när lasten bärgas kommer möjligheten finnas att analysera kalken och dess kvalitet. På så vis kan vi kanske lära oss något nytt om produkten. Sen är det ju också väldigt spännande om det var ett fartyg som gick här vid Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!