Arkitektur, politik och möjligheter.

Gotland2015-07-22 23:30
I en artikel i GA 21 juli pekar arkitekten Andreas Forsberg på behovet av en mer tillåtande syn på samtida arkitektur i Visby innerstad. I en ledarkommentar dagen efter håller Mats Linder med, men konstaterar samtidigt att arkitekturen behöver ”någon form av överrock” för att inte de misstag som begicks i planeringen av miljonprogramsårens bebyggelsemiljöer ska återupprepas. Det är bara att välkomna en lokal debatt kring arkitektur och stadsbyggnad, den behövs! Det råder inte heller någon tvekan om att vår tids arkitektoniska uttryck har all rätt att ta plats även i historiska miljöer .
I det allmänna samtalet reduceras ofta arkitektur till en diskussion om fasader och stilar. Men gestaltning av fysiska miljöer handlar lika mycket om utformningen av våra gemensamma offentliga rum och om livet mellan husen som om byggnaderna själva. I den pågående bostadsdebatten om hur vi ska producera billiga bostäder snabbt saknas dock ofta denna dimension i diskussionen. Därmed riskerar vi att åter bygga in problem som de vi ser i områden präglade av 60- och 70-talens massproduktion av bostäder.
Därför är det nu glädjande att det rör på sig på det nationella planet. I höst presenterar kultur- och näringsdepartementen en utredning om ny statlig arkitekturpolitik, ”Gestaltad Livsmiljö”, som tagits fram av Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö. Utredningen kommer väldigt lägligt då det i Sverige, till skillnad från i våra grannländer, har varit svårt för arkitekturfrågor att få fäste på den politiska agendan. Utredningens syfte är att föreslå en tydligare statlig styrning inom arkitekturområdet, kanske i någon mening den ”överrock” Mats Linder efterlyser.
Man kan anta att en ny statlig arkitekturpolitik kommer att ge nya möjligheter att prioritera gestaltningsfrågorna även på kommunal nivå. På Gotland, där vi har flera större projekt inom samhällsbyggnadsområdet framför oss, kommer rätt fokus på gestaltning att ha stor betydelse för det de miljöer vi skapar. Utbyggnaden av A7 och Visborg, kryssningskaj, promenadstråk och byggnader i Visby hamn, förtätning öster om muren och utvecklingsområden runt om på ön; i alla dessa projekt bör omsorgen om den arkitektoniska utformningen få högsta prioritet i planering och genomförande. Visby innerstad, med alla sina historiska bebyggelselager, får där gärna stå som ett lysande exempel på den skillnad omhändertagna miljöer och mänskligt utformade stadsrum kan innebära.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om