Arkivguide om handel i Östersjön

En stor internationell arkivguide med uppgifter om handelssjöfarten i Östersjön under tiden 1450-1800 är snart klar. Under ett par dagar har den svenska delen av det internationella projektet Baltic Connections under ledning av ställföreträdande riksarkivarien Leif Gidlöf träffats i Visby.

Gotland2007-09-08 06:00
Med vid mötet fanns också Örjan Romefors, projektledare för den svenska delen av projektet som nu har pågått från år 2005. Den svenska delen av projektet är nu avslutad. Senare i höst håller projektet ett avslutande möte i Helsingör.
Bakom satsningen står holländska forskare. Holland var ju förr en stor sjönation, inte minst i Östersjön. År 2002 började man försöka få pengar till att göra en databas. Från EU fanns dock inget intresse. Men olika holländska forskningsfonder delade med sig och sedan har arbetet pågått under 2005-2007.
Data om vad och var man kan hitta uppgifter har sammanställts så att forskare för första gången lätt kan hitta var uppgifter kan sökas i de olika länderna runt Östersjön. Samtliga länder utom Ryssland finns med. Men en del uppgifter om Ryssland finns ändå med, men då framtagna av deltagare i projektet i Estland.
Den databas som är framtagen är på engelska. Men när man sedan ska gå vidare så är förstås de olika dokumenten på respektive lands språk, exempelvis tyska, holländska, svenska. I oktober ska allt också finnas i tryckta böcker, tre volymer om sammanlagt 2 500 sidor. Den svenska delen i detta är på 350 sidor och Sverige är den tredje största nationen i böckerna.

Handeln dominerar
Det är handeln som dominerar i materialet. Och det är inte bara tull- utan också passhandlingar och skrivelser av olika slag. I dataguiden finns först ett söksystem. Sedan får man gå vidare till respektive arkiv för att hitta handlingarna. Då får man veta var uppgifter finns att hämta. Det handlar alltså om en ingång till forskning, inte någon färdig forskning.
- Detta är värdefullt. Det talar om för eftervärlden att här ska ni leta, säger Tryggve Siltberg på Landsarkivet i Visby.
- Det viktigaste återstår. Det är att marknadsföra arkivguiden för universitet och högskolor så att allt jobb inte har varit förgäves, säger Leif Gidlöf på Riksarkivet. Särskilt intressanta dokument från de olika länderna ska också visas i en virtuell utställning.
Förhoppningen är att Baltic Connections ska fungera som en mötesplats för forskarna och underlätta tillgången till material om Östersjöhandeln under 350 år. I dag krävs att det finns en sökmetod på Internet för att det ska forskas om något. Förhoppningen är att den här guiden kan hjälpa till att fokusera på Östersjöfrågor i ett historiskt perspektiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om