Arlamöte präglat av fusion med holländska Campina

Arlas kretsmöte i Eke i tisdags präglades helt av den förestående fusionen mellan Arla Foods och det holländska företaget Campina. En sammanslagning som gör det nya företaget, Campina Arla, till ett bland de största i Europa med en omsättning på 91 miljarder kronor och en total mjölkmängd på 13,7 miljarder kilo. När fusionen träder i kraft kommer företaget att ha 98 produktionsplatser och 28?000 medarbetare!

Gotland2005-01-26 06:00
Man kan inte låta bli att reflektera över att företaget Arla bara blir allt större och större medan medlemmarna på de gotländska kretsmötena blir allt färre och färre. Det är snart bara de stora mjölkproducenterna kvar. Regeln tycks vara att man måste bli så stor som möjligt för att säkra framtiden och överlevnaden, detta tycks gälla både företaget och producenterna.

Hur påverkar fusionen?
Det diskuterades mycket på mötet i Eke hur fusionen påverkar medlemmarna. Arlas styrelserepresentant berättade att synergieffekterna (de fördelar som kommer efter en sammanslagning) på sikt kommer att överstiga 1,2 miljarder per år eller cirka 12 öre per kilo medlemsmjölk. Vissa av medlemmarna i Eke var dock lite skeptiska till detta.
Många misstänkte också att det kan bli allt svårare för medlemmarna att påverka ett så pass stort företag.
Någon medlem tog upp den lokala profileringen och undrade om Arla skulle bli bättre när det gäller detta. Här visade det sig att Arlas ledning och medlemmarna talar på olika nivåer???Hans-Åke Hammarström, från koncernledningen, talade om profilering i den bemärkelsen att konsumenterna ska kunna vara säkra på att det verkligen är svensk mjölk i mjölkpaketen med den röda kossan!
Styrelseledamoten i Arlas styrelse, Sören Kihlberg, berättade om alla de fördelar som företaget Campina Arla kommer att åtnjuta som stor på den europeiska marknaden. Redan den dansksvenska fusionen för fyra år sedan har burit frukt i form av så kallat ?globalt inköp? där koncernen kan pressa inköpspriser rejält.
Den lokala platschefen på Gotland, Göran Nährström, berättade att gotländska företag som levererar till Arla har fått känna av det här.
Andra frågor gällde kvalitetskraven i Holland. Sören Kihlberg svarade att den holländske mjölkbonden har lika hårda krav på sig som den svenska. Han stack samtidigt ut hakan då han konstaterade att de holländska mjölkgårdarna är prydligare än de svenska.

Jagar kostnader
De två från Arlas ledning beskrev också hur ivrigt man inom koncernen jagar kostnader och strävar efter att effektivisera produktionen så mycket det går. De talade om att det ?sparas tjänster? vilket innebär att massor med tjänster ska bort. Inom administrationen ska Arla Foods spara in 600 tjänster varav man redan har sparat in 350 i dagsläget.
Arla har dessutom lagt ned en rad av sina anläggningar i landet, man har gått från 42 till 25 anläggningar. Även i Danmark minskas kostymen.
Med på mötet i Eke fanns även chefen i region öst, Bodil Ståhl, som bland annat berättade att man i vår kommer att anordna ?betessläpp? på Gotland???konsumenterna ska alltså få tillfälle att vara med och titta när korna släpps ut på vårbetet.
Ordförande vid kretsmötet i Eke var Karl Henrik Levander, vice ordförande Hans Pettersson och sekreterare Peter Bergman från Arla i Linköping.
Efter valen avtackades den avgående ordföranden i södra kretsen, Hans Petterson, tillsammans med ledamöterna Kjell Olofsson och Bror Erik Pettersson. Som ny ordförande i södra kretsen valdes Sören Isberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om