Arméchefen rörd när Gotland fick tillbaka P18

Sveriges arméchef blev rörd av ögonblicket under onsdagen då Skaraborgs regemente formellt lämnade över taktpinnen för öns stridsgrupp till Gotland.

Gotlands regementes kompanier fick sina respektive kompanifanor vid överlämningsceremonin. Tidigare hade de skaraborgs kompanitecken.

Gotlands regementes kompanier fick sina respektive kompanifanor vid överlämningsceremonin. Tidigare hade de skaraborgs kompanitecken.

Foto: David Skoog

Gotland2020-01-08 16:45

I en fordonshall vid det nya regementsområdet på Tofta skjutfält hölls överlämningsceremonin. Till tonerna av klassisk paradmusik hade den 160 personer stora stridsgruppen samlats tillsammans med öns militärstab och förbandsledning.

Den formella överlämningen innebär att 18:e stridsgruppen byter namn till 181:a pansarbataljonen och att regin för denna lämnas över från Skaraborgs regemente P4 till Gotlands regemente P18.

Bland gästerna fanns landshövdingen, delar av regionstyrelsen och öns polischef. Det var också premiär för regementets maskot, baggen Harald VI. Om inte Harald var dagens celebraste gäst var det förmodligen Sveriges arméchef Karl Engelbrektson, som har en extra stark relation till P18.

– För mig går det här från det säkerhetspolitiska planet till det personliga. Jag kom till Gotland som ung bataljonschef 2001. Vi skaffade både villa och sommarställe på Gotland, men som militärdistriktschef fick jag vara med och lägga ner hela regementet 2004.

Arméchefen hoppas på en fortsatt militär expansion på Gotland.

– En mycket viktig faktor är miljötillstånden och möjligheten att öva, som måste bevaras och utvecklas. Stridsgruppen är ju mindre än en brigad som P18 hade förr, men den måste innehålla alla de funktioner som gör att man kan vara farlig för en angripare. Därför behövs både luftvärn, artilleri som kan skjuta på långt avstånd och personal för underhåll och underrättelse, säger Karl Engelbrektson.

Hur ser hotbilden ut mot Gotland?

– Både svenska och utländska potentater brukar kalla Gotland ett "hangarfartyg i Östersjön". Men det är vårt hangarfartyg, och vi är här på förhand. Vi har återetablerat oss, och all närvaro på plats i rätt tid är väldigt betydelsefull. Bara något är väldigt mycket svårare för en eventuell angripare än inget. Det är i den andan vi bygger oss upp stegvis här, säger Engelbrektson.

Gotlands regementschef Mattias Ardin får nu lite mer att göra, efter att styret överlämnats från hans dito i Skövde. Han menar att förändringen för P18 framför allt kommer att märkas för de försvarsanställda.

– För oss internt blir det stor skillnad med hela ansvarskedjan. Men för gotlänningarna kommer det inte märkas någon större skillnad förutom att man ser ett annat märke på de som jobbar här.

I dagsläget består P18 av 270 anställda, varav 40 civila tjänster. Fortfarande söks ett 100-tal personer till, varav cirka 70 är soldater.

Karta: Tofta Skjutfält
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!