Åsa Akre i Hemse årets eldsjäl

Åsa Akre, ordförande i Sudrets teaterförening, fick pris som "Årets eldsjäl" på Riksteaterns stipendieutdelning i fredags. - Det är roligt att få uppskattning för det man gör, säger Åsa Akre till GT.

Foto:

Gotland2009-01-26 04:00
Åsa Akre belönas för att hon tog initiativ till och var med och genomförde en internationell dag i Hemse då Riksteaterns föreställning Baghdad Burning spelades i Hemsegården i november 2008.

Stor kunskap
Åsa Akre ville "ta världen till Hemse och visa att vi faktiskt är en del av den". Det lyckades hon väl med, anser Riksteaterns stipendiekommitté.
Människor fick möta teater, dans och mat på flera platser i Hemse under den internationella dagen. Besökarna kunde bland annat prata med irakier via direktlänk, lära sig konflikthantering genom improvisationsteater och äta Kibebalsinya.
"Hennes väldiga engagemang och stora kunskap involverar och entusiasmerar också andra i Hemse. Åsa Akre är en eldsjäl i ordets bästa bemärkelse", skriver Riksteatern i sin motivering.

Den lilla orten
- Man drivs av ett internationellt engagemang. Men också ett engagemang för den lilla orten. Jag vill att det ska hända något utanför Visby också, säger Åsa Akre.
- Men det var inte bara jag som ordnade den internationella dagen, även om det var mitt initiativ från början. Det var många i teaterföreningen som var inblandade, och människor från flera skolor, hjälporganisationer, studieförbund och kyrkor, säger Åsa Akre.
Hur känns det att få den här utmärkelsen?
- Det är roligt att få uppskattning för det man gör.
Vad fick du mer än äran?
- Ett resestipendium på 7 500 kronor som jag får göra vad jag vill med.
Och vad vill du göra?
- Jag tror att jag och min man ska åka till Stockholm och gå på en massa teatrar som man annars inte har tid att gå på.
Vad har ni fått för respons på den internationella dagen?
- Bara positiva reaktioner.Vi har inte sammanställt utvärderingarna än, men flera har sagt att de vill göra om det.
Nytt för i år: Både ideellt aktiva inom Riksteaterns teaterföreningar och Riksteaterns medarbetare har varit med och föreslagit stipendiater. Stipendiekommittén fick in närmare 80 förslag. Riksteaterns vision om mentala krockar, delaktighet och morgondagens demokrati ligger till grund för urvalet.
10 stipendiater belönades med 7 500 kronor, statyetten Huvudentré, ritad av Björn Fallström och skulpterad av Matilda Johansson samt ett diplom av grafikern Stina Lundberg.
Riksteatern delade ut stipendier för första gången 1958.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!