Asta motar nöten i grind
Pipan visslar och Asta sätter fart! De tre kvigorna ser till en början fundersamma ut, men travar sedan snällt iväg mot banans första hinder, en öppen grind. Matte Anna Hall blåser igen och Asta spetsar öronen ska hon gasa, bromsa eller svänga?Bordercollien Asta är en av många hundar som i dagarna tre tävlar om vem som bäst vallar nöt och får.
Under tre dagar arrangeras vallhundtävlingar på Gotland och i går tävlade man i att driva nöt i två olika klasser. I Öppna klassen får alla delta, medan de som ställer upp i segrarklassen måste ha vunnit en Öppen klass för att få ställa upp. De hundarna 13 stycken samlar kvalpoäng till vallhund-SM i Rottne, Småland den 6 september.
Hundarna får ställa upp i valfritt antal tävlingar per säsong, så räknas de två bästa resultaten. Klasseger ger 25 poäng och i fjol var kvalgränsen till SM i nötdrivning 22 poäng. Gränsen höjs eller sänks beroende på klassen på årets tävlingar.
<span class=MR>Inga större förhoppningar</span>
Astas matte Anna Hall från Holsbybrunn hade inga större förhoppningar gällande nöt-SM, trots att Asta i jobbar på en gård med mjölkkor. Hon hoppades mer på lördagens fårdrivning. Får är generellt lättare att driva än nöt. De har en mer utpräglad flockkänsla och håller ihop bättre.
Vallhundar används fortfarande på många gårdar och den vanligaste rasen är bordercollie.
Det blir fler och fler lösdriftsgårdar och många använder hundar för att driva korna till mjölkgropen eller flytta dem mellan beten. I stället för att dra ihop tio personer för att flytta en flock så kan du göra det på egen hand om du har en hund. Det är rätt fantastiskt! säger Anna Törnfelt från arrangerande Gotlands Vallhundsklubb.
<span class=MR>Vibrerar av spänning</span>
I går var det alltså nöt som gällde för de totalt 30 ekipagen.
Asta vibrerar av iver i avvaktan på sin tur. Hon är näst sist ut, så väntan har varit lång.
Ute på fältet väntar tre kvigor, som ska drivas genom en bana enligt en tänkt linje. Nytt för i år är att domarna tar extra stor hänsyn just till hundarnas arbete, eftersom man är medveten om att det kan vara besvärligt med nöt.
<span class=MR>Har egna signaler</span>
Asta och Anna går ut på fältet så ger Anna sitt klartecken! Hon använder sig av visselpipa och har egna signaler för start, stopp, långt ut höger, kort ut vänster och så vidare. Anna får hjälpa Asta och själv fösa men inte röra korna. Det mesta arbetet står Asta för; på mindre än 15 minuter springer hon tre-fyra kilometer.
Asta är exalterad och sätter till en början alldeles för hög fart på kvigorna, så en av dem missar den första grinden.
<span class=MR>Håller ihop</span>
Kvigorna håller dock ihop bra och nästa hinder går jättebra. Nästa grind missas dock helt; farten är fortfarande för hög. Insamling i en fålla går bra till sist, men kvigorna tar först ett extravarv vilket innebär poängavdrag.
När rundan är över summerar domaren poängen till 97 av 110, vilket innebär en fjärdeplats och 12 SM-poäng.
Det gick delvis bra, delvis mindre bra, konstaterar Anna efteråt, men i morgon är det får och där är siktet inställt på SM i Falkenberg i oktober.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!