ASTRAS VACCIN: Symtomen du ska vara uppmärksam på

Har du fått Astra Zenecas vaccin de senaste två veckorna? Här är symtomen som kan bero på allvarliga biverkningar och som du ska vara uppmärksam på, enligt Region Gotland.

Trötthet, feber och ömhet vid stickstället, är normala biverkningar där man inte behöver kontakta vården.

Trötthet, feber och ömhet vid stickstället, är normala biverkningar där man inte behöver kontakta vården.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2021-03-17 12:08

Region Gotland uppmanar alla som fått Astra Zenecas vaccin de senaste två veckorna att vara uppmärksam på vissa biverkningar, men påpekar samtidigt att det är normalt med biverkningar som exempelvis trötthet och feber vid vaccinering.

"Bara den som känner symtom på allvarligt medicinskt tillstånd behöver kontakta vården. Vanliga biverkningar efter vaccination, så som trötthet, feber och ömhet vid stickstället, innebär inte att du behöver kontakta vården", skriver Region Gotland på sin webbplats.

Den 16 mars beslutade Folkhälsomyndigheten att pausa alla vaccinationer med Astra Zenecas vaccin i avvaktan på besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, som utreder säkerhetsfrågor kring vaccinet.

Orsaken till Folkhälsomyndighetens beslut är att ett litet antal fall av en ny möjlig biverkan har rapporterats, blodproppar i kombination med blödningar. EMA utreder nu om det finns ett samband mellan fallen och Astra Zenecas vaccin.

Här är symtomen du bör vara uppmärksam på om du fått Astra Zenecas vaccin de senaste två veckorna:

Blåmärken och/eller punktformade blödningar i hud/slemhinna

Näsblödning som är svår att stoppa

Svullnad, rodnad eller uttalad ömhet i ben eller arm

Får du något av dessa symtom, kontakta 1177 Vårdguiden och berätta att du är vaccinerad. Känner du dig akut sjuk ska du kontakta 112.           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!