– Jag gissar att jag fick uppdraget för att jag har mycket olja omkring mig och är bekväm i den. Jag jobbar ju med både chips och krog, konstaterar Simon Kanellos, grundare av chipsföretaget Ö-chips, samt engagerad i familjekrogen Bageriet på Stora torget i Visby.
Nyligen utsågs han till projektledare för Tillväxt Gotlands nya biogassatsning, som kommit till på initiativ av Gotlands krögarförening.
Idén är enkel: Det finns uppskattningsvis 100 000 liter brukad frityrolja på Gotlands restauranger, och denna kan omvandlas till biogas och bli drivmedel utan att lämna ön. Så varför låta den ädla sörjan gå till spillo?
I måndags började man med insamlingen.
– Vi är inne i en testfas nu, så än så länge handlar det bara om ett 20-tal krogar i Visby. På sikt hoppas vi att det här växer och ännu längre fram att det leder till en modell som kan tillämpas var som helst i landet, i Europa eller världen. Vi blir väl ett slags pilotlän. Så under året kommer vi att identifiera eventuella problem som kan uppstå. Och finns det några sådana kommer vi att upptäcka dem i sommar när det är som intensivast, säger Simon Kanellos.
Han framhåller grossistföretaget Keges som en central samarbetspartner i detta arbete.
– Det är det som är så smart. Vi behöver inte köra ut med egna lastbilar bara för projektets skull, vilket hade varit dåligt för miljön. Istället görs detta i samband med Keges ordinarie turer till krogarna. Men man behöver inte vara kund hos dem för att delta, säger Simon Kanellos.
Att få fler att haka på initiativet bör inte vara särskilt svårt, tror han.
– Alltså, det är ju en win-win-win. Dels gör man en insats för miljön. Särskilt nu med kriget i Ukraina framstår biogas som en vinnare i drivmedelsmatchen. Dels tjänar man på det ekonomiskt. Förut fick man betala 900 spänn för att bli av med frityroljan. Vi gör det här gratis. Och för de pengarna kan man köpa ett ölfat, som i sin tur genererar några tusenlappar.
Om man vill ha frityrolja, vilka krogar är guldgruvorna?
– Surfers och McDonald's är så klart stora konton. Men nästan alla restauranger friterar något, och jag tänker många bäckar små. Varje pizzeria, hur liten den är, kan bidra. Målet att få in 15 000 liter.
Projektet finanseras med EU-medel, men planen är att det ska vara självförsörjande inom ett år.