Åtalad för penningtvätt döms för andra brott

Den trettioårige man som står åtalad för penningtvättsbrott har nu dömts för andra brott. Tingsrätten menar dock att man bör ha ett visst tålamod med mannen.

Man döms för två fall av grov olovlig körning.

Man döms för två fall av grov olovlig körning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2019-10-13 08:03

Mannen som är i trettioårsåldern står åtalad för fem fall av penningtvättsbrott. Mannen ska ha upplåtit sitt bankkonto för förvar av de pengar som brotten inbringat. Han har även medverkat till att tvätta pengarna.

Nu har Gotlands tingsrätt även dömt trettioåringen för två fall av grov olovlig körning. Det första fallet inträffade den 12 juni i år i Gerum. Mannen körde då personbil utan att ha rätt till det. Det andra tillfället mannen körde bil utan lov var den 7 augusti i år i Stånga.

Gotlands tingsrätt och åklagaren menar att brotten bör bedömas som grova då mannen tidigare har dömts för just olovlig körning. Det var den 13 december 2018. Mannen dömdes då till skyddstillsyn.

Enligt domen har han tidigare varit indragen i grov kriminalitet men under de senaste åren ska han ha försökt att klippa bandet till sitt förflutna och leva ett lugnare liv. Tingsrätten hävdar att ett fängelsestraff inte skulle vara bra för mannens fortsatta strävanden till ett liv utan kriminalitet, och menar att man bör ha ett visst tålamod med mannen. 

Därmed valde de att än en gång döma honom till skyddstillsyn för grov olovlig körning. 

Vad åtalet gällande penningtvättsbrotten kommer att leda till kvarstår att se.

Karta: Stånga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!