Ätbara blommor i trädgården
Viol, ringkrage och gurkört gör sig bra i en grönsallad. Temynta kan användas som smakförhöjare i ris- och pastarätter.
På vissa blommor är det endast kronbladen som är ätliga. Vit, rosa, röd och lila nejlika kan användas för att krydda soppor och såser eller i sylt och puddingar. Ringblommor kan användas på samma sätt.
Solrosens kronblad kan användas råa i sallader och till pasta eller wokas. Stockros gör sig fint i sallader eller kanderade som dekoration.
Rosenblad är både vackra och doftar gott. De kan användas som dekoration på tallriken eller i sallad. De kan också användas till rosengelé, rosendricka eller rosente.
Dagliljan har en mild och lite blommig smak. Den kan användas som dekoration eller i sallad.
Har du en kryddträdgård, har du också ätliga blommor att dekorera maten med. Mejram, salvia, timjan och rosmarin, exempelvis, blir vackert att strö över salladen.
Det finns säkert fler blommor i dina rabatter som är ätliga, men chansa inte. En blomma som doftar gott kan mycket väl vara giftig.
Det finns mycket att läsa om ätliga blommor, de här exemplen är hämtade från tidningen Vi i villa. Vill du ha inspiration till hur du kan använda blommorna i maten finns exempelvis boken Blommor i mat, bak och dryck av Kathy Brown, utgiven av Wahlströms bokförlag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!