Åter vilar gutars försvar i svears händer

?Skydd u hjälp skudd kungen gi at gutar när di bihöivd u bigärd de.? Gutasagan berättar om det frivilliga avtal bonderepubliken Gotland på 800-talet ingick med Svea konung. I går överlämnades gutars trygghet återigen i svears händer.

Gotland2004-12-18 06:00
??I dag den 17 december 2004, dagen efter att försvarsbeslut -04 antogs av riksdagen tvingas vi delta i en historisk händelse. Historisk såväl vad gällde processen inför beslutet. Tyvärr också i substans. Förbanden på Gotland läggs ned.
I går överlämnade Gotlands militärdistrikts siste stabschef Karl Engelbrektson det territoriella ansvaret för Gotland till det Mellersta militärdistriktet, med säte i Strängnäs i Svealand.
Överstelöjtnanten gjorde en historisk tillbakablick. Till år 1808 då den ryske amiralen Bodisco drevs från ön. Till 1809 då amiral Rudolf Cederström blev landshövding och militärbefälhavare för Gotlands nationalbeväring. Till 1810, startskottet för en gotländsk försvarsstab under ledning av mestadels generaler.
I går närvarade de fyra senaste, nuvarande officerare och annan personal. Så även landshövding Marianne Samuelsson. Många var tydligt tagna av stundens allvar. Engelbrektson menade att Gotlands försvarsmakt hade varit i ständig utveckling från tidigt 1800-tal, till försvarsbeslutet år 2000.
??1925 års försvarsbeslut är det som för Gotlands del ligger närmast till hands vid en historisk jämförelse med dagens. En total avveckling av de militära resurserna.

Viktigt stöd
Engelbrektson slog så ett slag för Gotsam, hemvärnet och andra frivilligorganisationer ??ett viktigt stöd i de gemensamma krafter som ska hantera kommande påfrestningar.
? Dessas betydelse och ansvar ökar såväl relativt som praktiskt. Vi önskar därför chefen för MDM, generalmajor Bo Waldemarsson, lycka till med sin nya enhet och sitt nya territorium. Du övertar en bra militärdistriktsgrupp, bra verksamhet och ett territorium med mycket god försvarsanda.
Gotland blir ingen vit fläck på försvarskartan, menade Engelbrektson. Här kommer att finnas intresse för såväl övningar som insatser i Östersjöområdet.
Han påtalade också den kunskaps- och erfarenhetsmässiga resurs som nu frigörs, då omkring 500 anställda ställs till arbetsmarknadens förfogande.
??Officerarna har den i särklass bästa ledarskapsutbildning som står att få i svenska samhället. Låt oss denna dag, trots vår just nu dystra uppgift, därför gemensamt blicka framåt och se möjligheterna.
??Vi har löst våra uppgifter i nästan 200 år. Vi har verkat förebyggande, vi löst många skarpa insatser och vi har alltid gjort det med ett mycket gott resultat. Det kan aldrig någon ta ifrån oss.
Gotlandsmusiken spelade så general Björlins marsch, den första officiella marsch som tilldelades staben.
Engelbrektson överlämnade därefter kommandotecknen för Gotlands trupper och MDG, till Waldemarsson. Så halades örlogsfanan och överlämnades, innan det historiska ansvarsdokumentet skrevs under.
Nu vilar gutars säkerhet än en gång i svears händer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om