Athenesjuor banar väg för framtid utan droger

50 elever från Atheneskolans sjundeklasser iförda VÅGA-tröjor, marscherade vid lunchtid på tisdagen från Östercentrum genom stan ner till hamnen och slutmålet Glassmagasinet.

Gotland2006-05-17 06:00

Tåget utgjorde avslutning för projektet VÅGA säga nej till droger och våld.
Deltagarna fick motta diplom och t-shirtar i skolan och på plats i hamnen givetvis - glass.
Atheneeleverna var öns andra skola som deltagit i VÅGA-programmet i år. Den första var Romaskolan. I höst blir det ytterligare tre; Fårösund, Slite och Solbergaskolan. Utbildningen inom VÅGA sker i form av ett samarbete mellan IOGT/NTO samt skolans lärare.
- Ibland är det duktiga lärare som tar initiativet, ibland är det vi som tar upp det när vi stöter på lärare eller rektorer, säger Mats Söderberg på IOGT-NTO.
- Vi har valt att inte sprida det här jättemycket, eftersom det är bättre att göra ett bra jobb på skolorna där vi är och utöka när vi har mer personal.
Det är alltid elever i årskurs sju som man vänder sig till.
Förklaringen är enkel:
- Generellt sker alkoholdebuten mellan sjunde och åttonde klass och det vill vi försöka hindra, vi vill höja debutåldern.
I programmet ingår nio klassmoment/lektioner. Då tar man upp alkohol, tobak, narkotika, lag och rätt, media och kamratskap, konstaterar Mats Söderberg.
- Dessutom gör föräldrarna en överenskommelse om att inte bjuda barnen på alkohol eller tobak före 18 års ålder och vi har inte hört någon förälder som protesterat mot detta. Samtidigt är det inte helt fel om eleven blir medlem i UNF, Ungdomens nykterhetsförbund. Intresset för verksamheten ökar och det är jättepositivt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om