Atheneskolan har hittat hem

Det är två lättade skolledare som står och sneglar upp mot fönstren i en flygelbyggnad på Skattemyndigheten.
Här ska Rigmor Kinnbom och Gerhard Österlin öppna Atheneskolan i augusti.
­ Vägen hit har varit en hinderbana, konstaterar Gerhard Österlin.

Gotland2002-06-04 04:00
I lördags kunde GA berätta om att den nya friskolan Atheneskolan äntligen har hittat de lokaler som är förutsättningen för att skolan ska kunna starta i augusti som planerat. Lokalfrågan löste sig i elfte timmen, och för Gerhard Österlin och Rigmor Kinnbom var det en stor lättnad att kunna presentera lösningen när man i helgen hade stormöte med alla familjer som skrivit in barn i skolan.
Det är alltså i en av flygellängorna till Skattemyndigheten på A7-området som Atheneskolan ska husera till hösten. Här finns 563 kvadratmeter som ger plats till fyra klassrum, grupprum, kafeteria och lärarrum. Men eftersom skolan räknar med att ta emot 120 elever måste man också komplettera med en stor paviljongsbyggnad på 400 kvadratmeter. I den kommer man också att ha den sal som ska ge utrymme till skolans profilämnen dans och fäktning.
<span class=MR>Nämndbeslut på onsdag</span>
Gerhard Österlin och Rigmor Kinnbom hoppas att paviljongen ska kunna uppföras på kommunens mark intill gymnastiksalen på A7-området. I så fall kommer man att kunna skapa en bra och sammanhållen skolgård i den änden av det stora huset. På onsdag fattar byggnadsnämnden beslut i den frågan.
Hur det än blir, så är Gerhard Österlin och Rigmor Kinnbom oerhört lättade över att Atheneskolan efter många turer äntligen har "hittat hem". Även om A7-området inte var Atheneskolans förstahandsval så tror de att det kommer att bli en bra skolmiljö:
­ Vi har gått här och känt in och här finns det verkligen möjligheter, säger Rigmor Kinnbom och Gerhard Österlin.
<span class=MR>Praktiska problem att lösa</span>
Nu kommer de att ägna resten av sommaren till att lösa praktiska frågor som exempelvis varifrån man ska hämta skolmaten och var eleverna ska ha gymnastik. Även om Gerhard Österlin och Rigmor Kinnbom har många år bakom sig som skolledare i den kommunala skolan så är det inte därifrån som de i första hand hämtar lösningarna.
­ Vi måste ­ och vi vill också ­ hitta nya möjligheter som passar för just vår skola, förklarar de.
De har redan hört sig för med restauranger om tillagning av skolmat och matsalen skulle kunna finnas i samma lokal som biblioteket.
Det var på sensommaren i fjol som Rigmor Kinnbom och Gerhard Österlin första gången berättade om sina planer på en ny friskola för Gotlands Allehanda. Den gången underströk de båda att lokalfrågan inte var det allra viktigaste för Atheneskolan. De ville hellre fokusera på pedagogiska frågor, det är ju därför de valt att starta en friskola.

<span class=MR>Viss besvikelse</span>
Men ändå är det just lokalfrågan som har dominerat stora delar av det gångna året och de är lite besvikna över att det ska vara så svårt att starta en ny verksamhet på Gotland:
­ Det är klart att vi inte har förväntat oss att det skulle stå en skola och vänta på att Gerhard och Rigmor skulle flytta in. Men om vi hade förstått hur svårt det skulle bli så skulle vi tagit ett år till på oss innan vi startade skolan.
Vägen mot tak över huvudet har kantats av pappersexercis och sökande och så ­ sent på vårkanten ­ grannarnas nej till att en skola skulle få etablera sig på Herkulesvägen i norra Visby.

<span class=MR>Tålamodsprövande</span>
Med en blick i backspegeln önskar de sig ett större samarbete och generositet mellan företagare och någon som kan lotsa nya företagare genom den kommunala byråkratin.
­ För det är väldigt tålamodsprövande process som tar tid. Ibland kan man fråga sig om det verkligen finns bredband mellan de kommunala förvaltningarna, säger Gerhard Österlin.
­ Hade vi inte båda haft den erfarenhet som man får som skolledare så hade vi inte klarat av att ta oss fram till de här lokalerna, konstaterar Rigmor Kinnbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om