Att bygga fint för få är att förstöra för många

­Det är mycket mera värdefullt för framtida generationer att bevara detta område så relativt nära staden för alla än att bygga fint för få.
Så skriver arrendatorerna av jordlott nr 13, Annika Norén och Bo Ojen, i sitt yttrande över stadsarkitektkontorets förslag till detaljplan för Tall-uddenområdet norr om Visby.
Samma andemening finns i en stor mängd andra yttranden.

Gotland2002-04-04 04:00
Mycket har skrivits och sagts redan om planerna som enkelt uttryckt går ut på att skrota ett kolonilottsområde med 75 lotter för att ersätta det med ett attraktivt boende i 75-90 lägenheter. Nu kommer en ny omgång med synpunkter kring detta sex hektar stora område i och med att tiden för samrådsyttrande har gått ut.
Det är många som fattat pennan igen. De allra flesta är kolonilottsarrendatorer och många av dessa har var och en skickat in ett standardiserat yttrande. De har därmed tagit till pennan bara för att skriva på sitt eget namn. Andra har skrivit egna yttranden.
I den skrivning som ett 30-tal arrendatorer ställt sig bakom föreslås att planen i sin helhet bör ändras till att även fortsättningsvis vara ett naturområde för rekreation friluftsliv och turism och skyddas mot exploatering.
<span class=MR>Bara en början?</span>
Så här skriver kolonisterna:Sett i ett helhetsperspektiv kan det befaras att ett genomförande av planen blir början på mer exploatering av den unika gröna del av Visby som sträcker sig från Norderstrand till Snäck vilket inte kan vara en önskvärd utveckling.
Kolonisterna värnar naturligtvis mest om själva kolonilottsområdet. De påpekar att det är mest lämpat för odlingsändamål. Marken har brukats i 150 år.
Det kan anses som god hushållning och främjande av invånarnas hälsa att fortsätta den verksamheten här, samt att bevara hela strövområdet oexploaterat och lättillgängligt utan den privatisering som ett plangenomförande medför.
Det är inte bara kolonilottsarrendatorer som blir direkt berörda av den tilltänkta exploateringen. Det finns ett antal villafastigheter inom området. Sten-Crister och Annelie Forsberg köpte fastigheterna Gustafsvik 1:5 och 1:6 den 15 maj 2000. Tio dagar senare beslutade kommunstyrelsen att det skulle dras igång en aktivitet för att tillgodose behovet av bland annat attraktivt boende. Det beslutet har lett fram till det nu liggande förslaget om exploatering av Talludden.
Så här skriver makarna Forsberg: Ett insprängt bostadsområde av den föreslagna utbredningen kommer med all sannolikhet att avsevärt nedgradera attraktiviteten för turismen såväl på Norderstrand som i Gustafsvik.
<span class=MR>"...inte särskilt välbetänkt"</span>
De konstaterar att det förvisso är brist på attraktiva, det vill säga havsnära, boendemöjligheter och att detta är en av de största flaskhalsarna för Gotlands tillväxt. Men det tänkta bostadsområdet är viktigt för turismen, som är en av de viktigaste tillväxtnäringarna.
Forsbergs konstaterar:
Det förefaller inte särskilt välbetänkt att i denna situation skapa boendeförutsättningar för tillväxt på en av de största tillväxtnäringarnas bekostnad.
Och vidare:
Om man för av oss outgrundliga anledningar och helt emot en stark opinion bland Visbybor inte kan låta området bestå i nuvarande skick och användning, vore det minst skadliga att hålla sig till intentionerna i den fördjupade översiktsplanen för norra Visby från 1995..."

Vill ha betalt
Forsbergs köpte sina fastigheter för 4,3 miljoner kronor. Om planerna på ny bebyggelse genomförs kommer värdet att sjunka rejält.
Även om vi är medvetna om att den enskildes rätt icke sällan tvingas ge vika för det våra politiker beslutar vara det allmännas bästa, menar vi ändå att, i den händelse planförslaget sätts i verket, vi bör få rimlig ekonomisk kompensation för vår bostads signifikant försämrade marknadsvärde...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om