Att flytta på äldre dagar ett svårt beslut att ta
Att flytta från eget boende i en lägenhet eller villa, där man har bott i många år är ett svårt beslut att ta. Framför allt på äldre dagar. Men till slut kan man bli tvungen, när det egna boendet inte längre fungerar. Flytten går ofta till så kallat särskilt boende. Närmare 900 gotlänningar bor så. Ibland underskattar vi den omställning det innebär att flytta från sina rötter. Det handlar mycket om minnen och man kan hamna i en depression. Det handlar också mycket om integritet och värdighet och man behöver stöd för att upprätthålla sin värdighet. Många klarar det bra, men inte alla.
Jag tycker om att jobba med omsorgsfrågorna även om det inte är lätt. Vad som behövs nu tycker jag är ett bredare samhällsengagemang. Det här är inte bara en sak för vård och omsorg, säger Eva Sellberg.
<span class=MR>Se människan som individ</span>
Vi måste se människan som individ i vårt sätt att planera och bemöta. Den statliga äldreberedningen Senior 2005 blir klar i höst. Där framhålls att se till individen och olika livsfaser. Man lever på så olika sätt i dag jämfört med hur det var förr, säger Eva Sellberg.Personer som bodde i särskilt boendet har ökat, från 870 den 1 oktober 2001 till 889 ett år senare.
Det finns fortfarande en brist på platser i särskilt boende. Men läget har förbättrats. År 1999 fanns en kö på drygt 180 till särskilt boende. I februari i år var kön 27, varav nio till gruppboende för demenssjuka.
För kommunen finns en tremånadersregel. Kommunen skall ha erbjudit ett särskilt boende inom den tiden till dem som har beslut om det.
De som säger nej gör det för att standarden är låg eller man erbjuds boende i dubbelrum. Det är en väldigt tydlig trend. Så vi har 35-40 bostäder, som står tomma.
<span class=MR>Kvar i eget boende</span>
Samtidigt försöker handikapp- och äldreomsorgen ordna så att man kan bo kvar så länge som möjligt i eget boende genom hjälp från hemtjänst och sjukvård. Detta är något som det jobbas aktivt med, säger Eva Sellberg.
Det är ett svårt beslut att flytta till särskilt boende när det egna boendet inte längre fungerar. De allra flesta vill bo kvar hemma. Men nu har det byggts bättre boenden och vi är på väldigt god väg med bättre standard för boendet, säger Eva Sellberg.
Men särskilda boendet är inte den enda lösningen, utan hur vi ordnar våra ordinära bostadsbestånd, så att det blir goda boendemiljöer för olika grupper av människor och gör det möjligt att bo kvar. Kåkarna finns kvar. Vi måste göra dem tillgängliga från början. Vi kommer i framtiden att ha stora svårigheter att anpassa bostäderna i efterhand, då när behoven skall tillgodoses, säger Eva Sellberg.
<span class=MR>Kunskapen om miljön ökar</span>
De flesta flerbostadshusen på Gotland är byggda i så få våningar som möjligt. Men det betyder samtidigt att man inte har installerat hissar. Därför måste man tänka exempelvis på en sådan sak när man bygger nytt.
Kunskapen om vad som är god miljö ökar. Vad som nu krävs, anser Eva Sellberg, är en samordning mellan olika aktörer när man bygger nytt. Det gäller t.ex. socialtjänsten, byggnadsnämnden, tekniska nämnden, regionala utvecklingsenheten, folkhälsoenheten, olika byggherrar och intresseorganisationer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!