?Att möta barn i kris?

Ett vettskrämt barn reagerar precis som Emils hönor i Lönneberga när den berusade griseknoen och tuppen jagade dem.
Faller ner till synes livlösa, som döda. Barn som utsätts för stor fara blir apatiska.

Gotland2005-02-11 06:00
Guhn Godani, psykologisk på Rädda barnen drog det exemplet när hon på torsdagen berättade om vad vuxna kan göra när ett barn har blivit så rädd.
?Att möta barn i kris?, var temat. Hon har stor erfarenhet av att möta unga som utsatts för svåra upplevelser, för krig och sorg. Hon var en av de första som åkte till Phuket för att hjälpa svenska barn där.

Utsatta för trauman
Barn som varit utsatt för ett trauma kan bete sig på olika vis. Hon ger exempel på reaktioner vuxna kan vara vaksam på:
*Rädd för att göra visa saker
*Rädd för att prata om det som hänt
*Tror inte på framtiden
*Rädd att somna
*Matvägrar
*Bryr sig inte om hygien
*Värk på mystiska ställen
-Träffar ni på barn som har några av de här symtomen kan ni vara ganska säkra på att de varit med om ett trauma, säger Guhn Godani.
Hon berättar om skillnaden mellan olika tillstånd.

En fara
- En fara är en tidigare känd händelse som går att avvärja eller förbereda sig för. Traumat är en plötslig oförberedd händelse som försätter offret i ett passivt och hjälplöst tillstånd.
Kris är när någon befinner sig mitt uppe i en svår situation och det kan komma efter ett trauma.
Vuxna som jobbar med barn i kris kan hjälpa till på olika sätt. De här barnen behöver trygghet, bekräftelse, information och terapeutisk hjälp.

En skyddad värld
Klassrummet kan bli en skyddad värld, ett rum där barn samlas i.
- Se till att de kommer till skolan även om de sitter med huvudet mot bänken. Skolan är en plats där du kan skapa trygghet för barnet.
Överraska inte barnet. Det ska veta exakt vad som ska hända.
- Samma, samma, samma och långsamt, säger hon och påminner om att ett fast schema, upprepningar och inga överraskningar är vikigt för ett barn som upplevt ett trauma.
Prata med barnet
- En detaljerad berättelse är viktig. Backa inte från den.Vid trauman slås allt sönder, Barnet behöver hjälp att få ihop det som hände igen.
Guhn Godani påpekar också att det är viktigt att veta så mycket som möjligt om miljön där barnen vistas, där flyktingarna kommer ifrån.
- Vi vet mycket om katastrofen i Thailand, men vad vet vi om Uzbekistan. Det kan vi ju knappt stava till, säger hon och pekar på hur viktig den kunskapen är för att kunna förstå och hjälpa barnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om