Att odla är att känna att man lever

Det är hög tid att så, om man inte redan har gjort det. Snart vattnas det i munnen av solmogna tomater, smaken av sommar för Henrik Radhe.

När vårvärmen kommer är det dags att sätta igång att planera årets odlande i trädgården.

När vårvärmen kommer är det dags att sätta igång att planera årets odlande i trädgården.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-03-20 09:30

Drömmen om en sommar fylld av smaker börjar redan i februari. När snöstormarna fortfarande yr sår vi årets tomatplantor, och de första fröna från svartkål, palmkål eller grönkål. Att förodla i fönster eller växthus förlänger både säsongen och odlarglädjen.

Jag sörjer att jag inte fick upp intresset för att odla tidigare. När vi blev med hus var trädgården mest en gräsmatta för fikastunder. Odlingsintresset har sedan för länge sedan tagit över och många skulle nog säga att det har gått över styr. Men att själv få odla det man ska äta betyder så mycket. Att hacka sin sommarsallad med egen basilika, egna tomater och strö de gula och orangea blombladen från några ringblommor som pricken över i:et ger mig rysningar av vällust. 

Man blir förvånad över hur mycket en vanlig villaträdgård kan rymma, och erbjuda sommarmiddagarnas tallrikar. Men det gäller att odla smart. Sedan i fjol gerillaodlar vi grönsaker som grönkål mitt bland blommorna i rabatterna och där växer persiljan halvt förvildad. I trädgårdslandet är mangold och olika sorters sallader självklara, men också rejält med koriander som vi fryser in för vinterns heta asiatiska grytor. Rädisor hör till de tidigaste att ge skörd och kommer man bara ihåg att så några nya rader efter hand är säsongen nära på halvårslång. Att blanda de vanliga hallonbuskarna med hösthallon förlänger även bärsäsongen.

Nu på vårkanten laddar vi växthuset med brunnen hästskit, som är rena dynamiten för hungriga tomatplantor. Gula, strimmiga, päronformade, nästan svarta och så de italienska San Marzano, som är min favorit. Jag kan inte tänka mig en sommar utan egna tomater. Att hela familjen dessutom delar lusten att odla och äta det som trädgården bjuder gör allt så mycket härligare. Att odla är faktiskt ett sätt att känna att man lever. Pandemin och mer tid hemma, tv-kockar som lagar mycket grönt och inte minst Mandelmanns har lockat en allt större skara att börja odla. Den nya folkrörelsen behöver inte ens en trädgård, balkonger och fönsterbräden fungerar jättebra. Eller varför inte fråga hyresvärden om man får odla i en rabatt eller ställa en pallkrage på den gemensamma gräsmattan. Dagens unga generation odlare är allt fler och de är dessutom vana att googla. På nätet finns all hjälp den vetgiriga behöver. Nu håller vi bara våra jordiga tummar för att det kommer regn i lagom mängd i sommar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!