"Att sluta helt skulle inte ge så stor effekt"

Gotländska handlare undviker att sälja torsk från Östersjön.- Vi har tagit beslut om att sluta sälja östersjötorsk, säger Paul "Dino" Larsson, Ica Maxi.

Foto:

Gotland2008-02-12 04:00
Även bland gotländska handlare pågår debatten om försäljning av torsk och annan utrotningshotad fisk i butikerna. Ica Maxi följer de centrala riktlinjerna och säljer inte frusen Östersjöfisk. Vad det gäller färsk Östersjöfisk har butiken tackat ja till erbjudanden vid 3-4 tillfällen sedan starten, men har efter det tagit beslut om att inte sälja torsk från Östersjön över huvud taget. Enligt Paul "Dino" Larsson kommer det inte bli aktuellt att sälja torsk från Östersjön innan beståndet åter är säkrat, vilket han tror ligger långt in i framtiden.
- Vi följer debatterna noga och vi har valt att välja bort försäljningen av färsk östersjötorsk, säger Paul "Dino" Larsson.
Han tror på försäljningen av kravmärkt torsk, som fiskats med lina och krok från säkra bestånd i Nordatlanten och påpekar att det är viktigt att debatten om den hotade fisken når ut.
- De gotländska kunderna är nog beredda att köpa norsk torsk om de vet varför, säger han.

Beredda
I Coop Forum butiken i Visby följs de centrala direktiven som godkänts av Världsnaturfonden.
Vad det gäller försäljning av färsk östersjötorsk i butiken, gick det inte att få uppgifter på under måndagseftermiddagen, men även där följer Coop forum de centrala rekommendationer som finns, bland annat innebär det ett minimått på torsk. Att ta ett speciellt beslut om att sluta sälja färsk östersjötorsk i butiken skulle vara möjligt inom Konsum Gotland, men i diskussioner som förts har det inte varit aktuellt eftersom efterfrågan minskar när priserna stiger, enligt Ola Mattsson.
- Som färsk fisk är det sällan vi har den. Torsken betraktas i dag som en lyxfisk och försäljningen känns självreglerande. Att sluta sälja helt skulle inte ge så stor effekt, säger han.
För Willys som hör till kedjan Axfood finns inga möjligheter att påverka sortimentet, allt styrs centralt, enligt chef Bo Bäcklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om