Att starta eget har blivit ett alternativ för många
Om 5 år kommer norra Gotland att vara det klart mest expansiva området på ön.Det spår marknadsekonomen Annelie Söderström som i ett och ett halvt år arbetat nära norra Gotlands småföretagare.Det är engagemanget och den sammantagna kraften från många mindre företagare som kommer att lyfta regionen, tror hon.
Drygt hälften är lantbruksföretag. Och av den andra hälften är ungefär 90 procent en- eller tvåmansföretag.
-De stora arbetsgivarna väldigt få, säger Annelie Söderström. Det är Cementa, Nordkalk, Geab och Gotlands kommun; sen är det inte så många fler. Så att få en anställning är absolut inte något självklart. Att starta eget har i stället blivit ett alternativ för många.
<span class='mr'>Bidrar till utveckling</span>
De så kallade soloföretagen (företag utan anställda) har i hela landet kommit att uppmärksammas allt mer och bedöms idag som en mycket viktig grupp i svensk ekonomi. I Sverige som helhet beräknas de utgöra drygt 70 procent av företagen i det privata näringslivet. På Gotland betydligt mer än så.
Enligt en nyligen publicerad undersökning från Företagarna jobbar soloföretagarna ofta nära tillsammans med andra småföretag i nätverksliknande former. De köper tjänster av varandra och stärker därmed företagandet och bidrar till utveckling på den egna orten.
<span class='mr'>Höja statusen</span>
Det här är ett mönster som Annelie Söderström tydligt kan se bland företagarna på norra Gotland. Och det är något hon tror på och försökt förstärka.
Hon jobbar också för att höja statusen på småföretagandet. Detta att driva företag måste kraftigt värderas upp, menar hon.
-Fortfarande finns litet av hobby-stämpel kvar; den måste bort, säger hon.
-Vi måste visa att företagaren tillför samhället en hel massa, att småföretagaren betyder något för sin bygd och ibland till och med är helt avgörande för bygdens framtid.
Annelie Söderström jobbar som projektledare i projektet Norra Gotlands Företagsforum, som inleddes hösten 2002 och som nu håller på att trappas ned för att vara avvecklat vid halvårsskiftet. Syftet har varit att stärka de företag som finns i området, att samordna, ge stöd och ordna utbildningar.
- Jag har jobbat som något av en coach och koordinator, säger Annelie Söderström. Och jag tror att just detta att skapa forum där företagarna kan träffas har varit den viktigaste delen i mitt arbete.
-Träffas man inte tycker man kanske det är lättare att köpa den där tjänsten man behöver i Visby. Men genom att skapa naturliga mötesplatser hittar många sin leverantör eller samarbetspartner i närmiljön, säger Annelie Söderström.
<span class='mr'>Nätverk</span>
Sammanlagt har 614 företag deltagit vid de 43 tillfällen då Företagsforum ordnat aktiviteter under de här ett och ett halv åren. Det har varit frukostmöten, utbildningar, seminarier, företags-presentationer samt en firmafest och jullunch.
Många möten har det blivit. Många företagare har lärt känna andra företagare och en del har slutit sig samman i nätverk.
I december 2002 bildades till exempel ett nätverk bestående av ett 20-tal boendeanläggningar på norr. Den här gruppen - TUNO (turistnätverk norra Gotland) - har i år beslutat att arrangera Gotlands kräftfestival tredje veckan i augusti. I övrigt samverkar man för att öka kvalitén på boende, mat och upplevelser.
Annelie Söderström tycker att det hänt väldigt mycket bara under den tid hon bott och jobbat på norra Gotland (hon är sedan 2001 bosatt i Fleringe).
-Det är en oerhörd expansion som försigår till ganska stor del i det tysta, säger hon. Internt ser vi att det händer väldigt mycket, men utåt kommer det kanske inte att märkas förrän om några år.
Hon är övertygad om att norra Gotland om bara några år kommer att skilja ut sig som den klart mest expansiva delen av Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!