Åtta dagar i Almedalen med över 30 seminarier

Årets Almedalsvecka i Visby kommer att mycket innehållsrik, kanske den mest föreläsnings- seminarie- och politikertalspäckade sedan det hela startade med ett sommartal av Olof Palme i slutet av 1960-talet.
Numera är det ju långt ifrån enbart partipolitiska framträdanden på scen och i sammanträdesrum. 30 (!) seminarier, minst, arrangeras.
Bland organisationer som bokat plats mellan den 6 och 14 juli finns t ex Svenska vägföreningen, Företagarna, SABO, LRF, Sjukgymnastförbundet, Lärarförbundet, Polisförbundet med flera, med flera.

Gotland2002-05-22 04:00

Almedalsveckan 2002 startar egentligen söndagen den 7 juli, men redan på lördagen håller Gottlandspartiet ett seminarium och på söndagen, brakar det loss med Gudrun Schyman och vänsterpartiet.
V bjuder på seminarium och presskonferens i Almedalsbiblioteket samt ett avslutande tal i Almedalen av Schyman på kvällen.
Vidare i programmet:
<span class=MR>Måndag 8 juli</span>
I dag är det folkpartiets dag, med presskonferens där partiledaren Lars Leijonborg håller hov (fp:s seminarium hålls på onsdagen). Han talar i Almedalen denna dag den 8:e på kvällen.
Under måndagen arrangerar moderata samlingspartiet ett ekonomiskt/politiskt seminarium.
Den här dagen tar fackförbundet Sveriges industriarbetare plats i Spegelsalen på Wisby hotell med representanter för Industrifacket, Livsmedels, Metall, Pappers samt Skogs- och träfacket.
Svenska vägföreningen kör ett seminarium betitlat Vägval för välfärd, Företagarnas riksorganisation arrangerar ett seminarium, LO-ekonomerna pratar om "Fattiga och rika ­ behövs inkomstskillnader för ekonomisk tillväxt?" och innan måndagen är slut, har också en tvekamp arrangerats på restaurang Bur där enligt uppgift "några av Sveriges vassaste debattörer kommer att göra upp om de hetaste frågorna".
<span class=MR>Tisdag 9 juli</span>
Denna dag blir det ännu tätare mellan seminarierna.
Centerpartiet och Maud Olofsson gör Almedalsbiblioteket till sin bas i dag, med seminarium och pressträff.
Socialdemokraterna håller ekonomiskt seminarium på Högskolan och på Strand hotell, pratar man bostadsfrågor med allmännyttans bransch- och intresseorganisation SABO.
LRF:s förbundsordförande Caroline Trapp drar in i samma lokal på eftermiddagen och ska tillsammans med politiker diskutera om svensk livsmedelsproduktion och biomassans tillväxtmöjligheter.
På biblioteket handlar det om Demokrati för alla med Britta Lejon, statsrådet, och representanter för RSMH, SRF, FUB och Gotlands kommun.
Samma dag: Vilka reser bort på semestern och hur har utvecklingen varit? Statistiska centralbyrån reder ut våra semestervanor med hjälp av ny statistik.
Sjukgymnastförbundet och Reumatikerförbundet pratar kring ämnet Har vi blivit sjukare eller är välfärdssystemen sjuka?
På Strand hotell diskuteras finansiella sektorns föruts-ättningar i Sverige med bl a Britta Lejon, Bo Dockered, konsumentombudsman Birgitta Johansson-Hedberg.
<span class=MR>Onsdag 10 juli</span>
Efter en god natts sömn (?) vaknar alla prat- och lyssnarsugna till folkpartiets seminarium och presskonferens, till Lärarförbundets och Lärarnas riksförbunds seminarium om makten över skolan eller till socialdemokraternas pressmöte.
På kvällen blir det tal av statsminster Göran Persson Almedalen.
Rädda barnen analyserar barnfrågor i världen (med bl a Annika Åhnberg) och på eftermiddagen, hålls ett seminarium om sjöfarten, miljön och Östersjöutvecklingen med rederifolk (bl a Jan-Erik Nilsson, Gotlandsbolaget), miljöexpertis och sjöfartsverket.
Ulf Wickbom med flera pratar om gränslandet mellan privat och offentlig säkerhet, med Polisförbundet som arrangör.
<span class=MR>Torsdag 11 juli</span>
I dag är det kristdemokraterna och Alf Svensson som svarar för politiken från Almedalens scen föregått av sedvanligt seminarium och pressträff under dagen.
SCB och konjunkturinstitutet presenterar konsumentprisindex för juni 2002 och det blir "släpp" av SCB:s nya lathund om jämställdhet.
Utbildning och tillväxt är ämnet för akademikerorganisationen SACO med flera och när AMS kallar till seminarium är rubriken arbetskraftförsörjning.
Hotell- och restaurangnäringen håller seminarium denna dag och när Sveriges förenade studentkårer med flera lockar med seminarium, handlar det om bostadskris och boendekostnader.
<span class=MR>Fredag 12 juli</span>
...är en dag när miljöpartiet intar Almedalens scen. Seminariet man arrangerar tar upp livskvalitet.
I övrigt: De handikappade (DHR) diskuterar det otillgängliga Sverige och den diskriminering som drabbar rörelsehindrade.
Moderaterna har aviserat men inte till kommunen preciserat vad och när och vilka.
<span class=MR>Söndag 14 juli</span>
Då tar ungdomspartierna över, det är deras speciella dag.
Almedalsveckan var från början ett rent socialdemokratiskt arrangemang som startade med tal av Olof Palme från ett lastbilsflak i närheten av Kruttornet.
Hans tal lockade allt större åhörarskaror och Almedalen blev snart ett begrepp inom svensk politik.
Alla partier "måste" arrangera ett tal samma vecka som Palme talade, den massmediala uppvaktningen var något man inte kunde bortse från.
Men det var Olof Palme som drog de stora skarorna, som mest lyssnade 5000 personer när han talade politik i Almedalen.
År 1996 hölls det första icke partipolitskt arrangerade seminariet anslutning till det som i dag kallas Almedalsveckan.
I år räknar man med minst 30 seminarier!
Almedalsveckan arrangeras av de politiska partiernas expeditioner på Gotland och kommunens roll är att samordna och förse radio, teve och tidningar med information om vad som är på gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om