Åtta sjökvinnor bland sjömännen

På sjöfartsprogrammet i Visby studerar 43 elever. Blott åtta av dem är tjejer.- Jag känner mig som hemma på havet, säger Sofia Wikberg, en av tjejerna.

Trivs. Sofia Wikberg (främst) och Elin Rasmussen-Hansson stormtrivs med sin utbildning, på gymnasiets sjöfartsprogram. De gör nu sin praktik på Gotlandsbåten, och båda är övertygade om att det är på sjön de vill arbeta i framtiden.

Trivs. Sofia Wikberg (främst) och Elin Rasmussen-Hansson stormtrivs med sin utbildning, på gymnasiets sjöfartsprogram. De gör nu sin praktik på Gotlandsbåten, och båda är övertygade om att det är på sjön de vill arbeta i framtiden.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-03-07 04:00
Det är just nu praktikperiod för eleverna i årskurs 2 på Christoffer Polhem-gymnasiets sjöfartsprogram. GT besöker en av Gotlandsfärjorna, där Sofia Wikberg och Elin Rasmussen-Hansson har sin praktik.

Strandbod och jolle
- Det här är mycket roligare än jag trodde att det skulle vara, säger Sofia Wikberg.
- Jag trivs jättebra. Det här är inte som andra arbetsplatser - här är alla som en stor familj, säger Elin Rasmussen-Hansson.
Sofia kommer från Buttle och Elin från Roma - inte direkt några kustnära trakter, med gotländska mått mätt. Men både Elin och Sofia har kopplingar till såväl vatten som båtar.
- Vi har en strandbod i När och en liten jolle som vi brukar använda. Och min farmor och farfar bor i Oxelösund där de har en segelbåt, berättar Sofia.
- Jag och pappa har en liten fiskebåt i Katthammarsvik, berättar Elin.
På Visbys sjöfartsprogram får eleverna behörighet både som matroser och som motormän - enda stället i landet som ger dubbel behörighet. Det innebär att de efter gymnasiet kan jobba både som matros på däck och som motorman i maskinrummet.

God arbetsmarknad
Under pågående praktik är Elin på däck och Sofia i maskinrummet - förra praktikperioden var det tvärtom.
- Jag tycker det är väldigt roligt att skruva och greja i maskinrummet, men nackdelen är att man inte ser så mycket, säger Sofia Wikberg.
- Det är trevligt här nere, men jag är helst uppe på däck, kontrar Elin Rasmussen-Hansson medan GT följer Sofias arbete i maskinrummet.
Arbetsmarknaden för sjömän - en titel som även kvinnor innehar - i Sverige är mycket god. För Elin och Sofia är en framtid inom sjäfarten en självklarhet.
- Jag vill helst jobba på någon lastbåt, någon som går långt ut. Australien, Japan..., drömmer Sofia Wikberg.
- Drömmen är att åka jorden runt, fastslår Elin Rasmussen-Hansson.
- Just den här rutten är kanske inte så rolig i längden, tillägger hon.
Men för stunden duger färjeturen Visby-Nynäshamn alldeles utmärkt. Tjejerna på sjöfartsprogrammet trivs som fiskar i vattnet.
Sjöfartsprogrammet finns på sju ställen i Sverige. Christoffer Polhem-gymnasiet i Visby är den enda som ger dubbel behörighet, som både matros och motorman.
På Chalmers i Göteborg och på högskolan Kalmar ges en treårig sjöbefälsutbildning, dit alla som gått sjöfartsprogrammet har företräde. Andra kan söka en fyraårig, motsvarande linje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om