Attendo Care kan tvingas att stänga
Redan på tisdag kommer Gotland kommun att träffa ledning och personal vid Pjäsens äldreboende i Visby.- Då kommer vi att gå igenom vad som framförts i den senaste skrivelsen från personalen, säger Ia Lönnberg-Lyberg som för Gotlands kommuns räkning håller i tillsynen över äldreboendet.
Avtalsrevision
- Även om det hittills inte framkommit något särskilt om hur de boende vårdas, så måste man vara medveten om att personalsituationen på Pjäsen i förlängningen även kommer att påverka de boende, säger Ia Lönngren-Lyberg. Vi måste vara mycket vaksamma på hur de boende tas om hand.
I maj kommer Gotlands kommun att göra en så kallad avtalsrevision med Attendo Care. Då går man genom avtalet punkt för punkt. Vilka krav ställer kommunen på företaget? Vad har företaget åtagit sig? Och hur ser det ut idag?
- Sen får det bli en bedömning av vad som inte stämmer med avtalet och ur allvarligt det är, säger Ia Lönnberg-Lyberg. Det sämsta scenariot är givetvis om vi tvingas säga upp avtalet. men det är för tidigt att svara på idag. Men i maj har företaget haft ett år på sig att styra upp verksamheten och då måste också avtalet följas.
Avtalet löper på sju år.
Länsstyrelsen utövade tillsyn i november förra året och håller som bäst på att skriva en rapport.
- Vi ser det hela ur ett brukarfokus, säger socialkonsulent Karin Gens på länsstyrelsen. Hittills har personalen inte nämnt så mycket om de boendes situation. Vi bortser från personalfokus i våra bedömningar, men måste givetvis hålla i minnet vilka konsekvenser en dålig personalsituation kan få för de boende. Det yttersta som kan hända är att vi beslutar stänga verksamheten. Men så långt har det ännu inte gått.
Länsstyrelsen lägger också stor vikt vid att Gotlands kommun ser till att Attendo Care sköter sina uppgifter.
- Även om Attendo Care driver verksamheten så är det ytterst Gotlands kommun som ansvarar för vården av de boende, säger Karin Gens.
19 olika punkter
Arbetsmiljöverket gjorde ett besök på Pjäsen före jul.
- Det var fortfarande så nytt att man saknade fungerande arbetsrutiner, säger Marianne von Döbeln vid Arbetsmiljöverket. Man har slagit ihop personal från olika nedlagda boenden. Men personalen har aldrig fått en chans att jobba sig samman och man har heller inte sett på vilka konsekvenser det får för arbetsmiljön.
- När människor kommer samman från olika håll och direkt måste sättas i fullt arbete med de boende, då har de heller ingen chans att skapa arbetsrutiner som fungerar.
Arbetsmiljöverket har alltså skickat ett inspektionsmeddelande till ledningen för Attendo Care. Där framgår det av 19 olika punkter vilka brister som måste åtgärdas i arbetsmiljön. Det gäller sådant som att fördelning av arbetsmiljöuppgifter, befogenheter och resurser måste fastställas, att personalen får regelbunden utbildning i exempelvis förflyttningsteknik, att det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete, att anställda får möjlighet att delta i detta arbete, att det finns skriftliga rutiner så att risker och brister vid arbete hos de boende undersöks och bedöms och att de anställda får tillgång till stöd och ledning i arbetet under all den tid som arbetet utförs.
Arbetsträffar
Vidare påtalas att regelbundna arbetsplatsträffar, skyddsronder och psykosociala karläggningar måste äga rum. Man skall också vidta åtgärder för att ohälsa och skador i arbetet förebyggs. Planerade ändringar i verksamheten måste föregås av riskbedömningar där det klart framgår vad förändringarna innebär.
Senast den 25 februari vill Arbetsmiljöverket veta på vilket sätt Attendo Care tänker åtgärda bristerna. Ansvarigt Kommunalråd Björn Jansson, gick inte att nå därför att han är på semester.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!