Augusti med härligt varma sommarkvällar

Nu i början av augusti har dagen blivit omkring en och en halv timme kortare än vid sommarsolståndet och ju längre norröver vi befinner oss i Sverige, desto kortare blir dagen.

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2008-08-08 04:00
Men än är kvällarna underbart varma. Och en klar kväll så kan man ta en titt på den stjärnklara himlen. Och ibland kan det bara vara ljuvligt att lyssna till nattens tystnad.
Det kanske bara är en syrsa som spelar och bryter tystnaden. Och när morgonen gryr och när solen värmer de gotländska kalkstenarna på stranden kan stenarna kännas riktigt heta.
Ett annat augustinöje som man inte kan gå förbi är förstås kräftfesten. Nuförtiden finns det ju djupfrysta kräftor hela året, så någon kräftpremiär i vanlig ordning existerar inte längre. Men förr i tiden var det den 7 augusti som man fick börja fiska kräftor och där på fick man börja äta dom.

Ladda kryddhyllan
Nu är det skörde dags i kryddlandet. Frys in ditt överflöjd av färska kryddor i augusti. Plocka saftiga toppskott med många blad och frys in dem i påsar eller små askar.
Det är inte bara persilja och dill som går att frysa in, utan även gräslök, timjan, oregano eller varför inte torka bladen på svarta vinbärsbusken. Det blir ett underbart te till vintern. Man kan även göra små buketter och hänga upp i taket för torkning.
Här är några förslag till att göra te på. Citronmeliss- ger ett läskande te, härligt som iste på sommaren. Kamomill- är den klassiska rogivaren, ett sövande kvällste som även är bra i förkylningstider.
Ringblomma ger en vacker färg. Smultronblad smakar sommar. Svarta vinbär är läskande gott.
Nu är det även dags att skörda nyponen. Att göra hemgjord nyponsoppa är ju underbart gott. Det går bara inte att jämföras med färdigköpt nyponsoppa.
I augusti är det dags att beskära stjärnmagnolia och svarta mullbär. Har man björkar i trädgården så går det bra att beskära dem nu. Men tänk på att björken har en genomgående stam och inte skall beskäras i toppen. Björk behöver inte beskäras, men om man måste såga av en gren så går det bra nu.

Fruktträden
Även andra träd som blöder lätt på våren kan man ta nu. Fruktträden kan behöva stöttar.
Blir skörden stor så att grenarna tyngs ner måste de få stadiga stöttar. Annars kan grenarna lätt gå av.
Även riddarsporrar, dahlior och stormhatt behöver lite stöd i livet.
Häcken kan få en sista avputsning nu. Den skall inte växa mer utan förbered den för vintern. Har ni delad vårdnad med grannens häck då är det viktigt att ni pratar med varandra. För osämja med grannen om häcken är ingen hitt.
Skär bort gamla hallonskott när hallonskörden är bärgad. Klipp av skotten så nära jorden som möjligt med en vass sekatör. Men spar de gröna årsskotten som skall ge skörd nästa år.
Varför inte skaffa några av de fantastiska hösthallonen som ger bär redan på årsskotten? Då förlänger du skörden. Det är ett bra tips till någon som inte har hösthallon att ge i present.

Hushållspapper
Nu är det även dags att börja samla in frön, komplettera nästa års fröinköp med egenhändigt insamlade frön, som några exempel är tomater, paprika, krasse och tagetes, de är enkla att ta från frö. Tomatfröna skrapar du av ett jämt lager på ett hushållspapper och låt det torka.
När du sedan i vår skall så fröna då river du bara av en bit av pappret och planterar hela pappret med fröna på. Pappret förmultnar ganska fort. Visst är det enkelt eller hur!
Ta gärna en titt i komposten! Under en varm sommar besöker gärna myrorna en torr kompost. Har detta hänt kan du vattna komposten med strilkanna och rör om. Under en blöt sommar kan det hända att du känner lukt av sopor från komposten.
Det beror oftast på att den får för lite luft - kontrollera att ventilationen inte är täppt. Du kan också blanda i sågspån, torvmull eller halm. För då torkar det upp i komposten.

Knäppa knäppor
Är det något som man har blivit knäpp på denna sommar så är det inte trädgården utan alla dessa förgjordade tvättknäppor som bara går sönder.
Här står man och skall hänga tvätt så säger det bara "tjong" så åker halva tvättknäppan all värdens väg och där står man med den andra halvan i handen.
Den halvan som åkte i väg kommer väl inte ner förrän till kvällen. Och i regel hamnar den någonstans i gräsmattan. Och när man kommer med gräsklipparen då upptäcker man snart vart den svävande halvan hamnade.
Då rasslar det bara till i gräsklipparen så har man en halv tvättknäppa i molekyler.
Man kan ju bli tokig för mindre. Det spelar ingen roll om de är splitter nya eller gamla tvättknäppor. Jag tror att de var bättre kvalité på dom förr.





Augusti har 31 dagar. August heter på latin "mensis Augustus". Årets åttonde månad som är uppkallad efter den romerske kejsaren Augustus. I bondepraktikan kallas augusti för den första skördemånad.

✔ Den 1 augusti. Per kastar den första "kallstenen" i vattnet. Det är då det kan bli något kallare i vattnet.
✔ Larsdagen har alltid varit en vändpunkt för vädret och en mängd spådomar förknippas med den 10 augusti.
Lars kastar den andra "kallstenen" i vattnet.
Skin solen klar på "Larsmäss" kunde man vänta en mild höst, men en sträng vinter.
Blir det östanväder på Larsdagen blir det en snörik vinter.
Med Lars, Susanna och Klara brukar bondens förhoppningar fara. Dessa tre datum ansågs det vara stor risk för nattfrost.
✔ Den 10-12 kallas också för järnnätter. Fryser det inte då, kan man vara lugn för frosten kommer inte förrän till den 24: de.
✔ Klara den 12 augusti. Regnar det på Klara-dagen blir det en regnig höst.
✔ Om solen skiner klar på Marie Himmelsfärdsdag, den 15 augusti, betyder det ett gott vinår. Om solen skiner denna dag, kan man räkna med att nästa vecka blir regnfri. Regn denna dag bådar regn i 14 dagar.
✔ Brynolf den 16 augusti. Denna dag skulle höet vara bärgat för det sades att "lien bet inte på gräset, eftersom Brynolf hade pissat i brynbyttan". Det var bara att hänga in lien för vintern.
✔ "Bartelsmässtorkan" som infaller på Bartolomeus den 24 augusti.
I dag är det höstens första dag. "Bartoloemus tid, slaktas bockar och bi." Humlen skulle skördas på bartolomeidagen.
Är denna dag klar så bådar det en vacker höst. Man kunde vänta sig storm på denna dag.
Efter Bartelmäss kunde tröskningen börja - inte förr.
Nu kastas den tredje "kallstenen" i vattnet.
✔ Johannes döparens halshuggningsdag var den 29 augusti. Denna dag skulle man hugga bort träd och buskar man inte ville ha kvar - då skulle det inte växa tillbaka igen.
För hela månaden:
✔ Nordanvind i augusti medför stadig väderlek.
✔ Det är en bra månad att bygga hus och att lägga grund.
✔ Är den första augustiveckan varm blir vintern länge vit.
✔ Regnar det i slutet av månaden fortsätter det att regna första veckan i september.
✔ Ju tidigare nätterna blir mörka i augusti desto stormigare blir hösten. Vad augusti inte kokar, lämnar september ostekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om