Austre kan bli reservat
Det ser inte ut att bli någon bebyggelse vid Austre strand i Vamlingbo.Länsstyrelsen vill att området blir naturreservat i stället.- Finns det andra marker som är lämpligare är jag öppen för att flytta projektet, säger exploatören Peter Tumegård.
Peter Tumegård, själv född och uppvuxen i Vamlingbo, presenterade redan för ett par år sedan sina byggplaner för kommunen. På fastigheten Rembs 1:26, som han då nyligen förvärvat, ville han uppföra ett 80-tal hus, huvudsakligen för permanentboende.
Naturvänner rasade
Myndigheterna var positiva, men man ville invänta den nya fördjupade översiktsplan för Storsudret som tjänstemännen arbetade med. Så inga formella beslut eller tillstånd gavs.
Naturvännerna däremot, rasade. De vände sig till länsstyrelsen med krav på att göra hela området naturreservat.
Förslaget avslogs dock i maj 2009.
Länsstyrelsen tyckte det var onödigt eftersom den strandnära delen av området redan ingick i naturreservatet Gotlandskusten.
Utveckling primärt
Men nu har myndigheten ändrat ståndpunkt.
- Stranden vid Austre är den enda kvarvarande orörda flygsandstranden på Gotlands fastland. Och strandskogen ovanför med sandkullar och tjock mossa rymmer en lång rad rödlistade arter, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård som förklaring till varför hon tycker att området behöver ett så starkt skydd.
Det var efter ett möte i slutet av oktober med alla berörda parter som det nya beslutet växte fram.
Och det tycks som man är ganska överens om tagen.
- För mig är det primära att utveckla Sudret. Och en förutsättning för det är att det finns bäddar, att det byggs hus så folk kan bo och leva där, säger Peter Tumegård.
Erbjuds ingen mark
Att husen byggs vid Austre strand är dock inget självändamål.
- Jag äger marken där, men jag har absolut ingen ambition att skapa något i strid med naturvården. Finns det andra områden som är mer lämpliga för bebyggelse är jag öppen för att tänka om, säger han.
Länsstyrelsen skickade sitt förslag om reservatsbildning till Naturvårdsverket nu i veckan. Vad som händer härnäst är att man låter värdera den aktuella marken i Vamlingbo och sen erbjuder sig staten helt enkelt att köpa den av markägaren, i det här fallet Peter Tumegård.
När kan det hela vara klart?
- Jag vet inte, men jag hoppas det går fort så att exploatören kan gå vidare. Peter Tumegård har investerat både tid och pengar i det här, svarar Cecilia Schelin Seidegård.
Kommer ni att kunna erbjuda honom annan mark att bygga på?
- Nej, svarar landshövdingen.
Tyst om värdet
Peter Tumegård kan i dag inte säga hur han kommer att gå vidare. Först måste alla frågor kring den eventuella reservatsbildningen bli klara.
Vad han anser som ett rimligt pris för marken, om staten köper, vill han inte säga.
- Jag vill inte föregå den värdering som snart ska ske, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!