Av tre bilbärgare på ön är det bara en som får jobben
Det finns tre bilbärgare på ön : Auto 24, Falck och Assistancekåren. Med tre aktörer kan man tro att bärgningsjobben fördelas rättvist mellan de tre men så är inte fallet.För det mesta är det polisen som ger uppdraget att bärga vid en olycka och enligt Auto 24 och Falck är det Asistancekåren som får alla jobb. Man har uppvaktat polisledningen om det här men ingenting händer.
Tony Berg, Falck, Fårösund, och Bengt Löfquist, Auto 24, Klintehamn, är mycket missnöjda med den gotländska polismyndigheten. De tycker att man borde kunna kräva av en myndighet att den ska behandla de tre gotländska bilbärgarna på ett rättvist sättfördela jobben mellan dem tre genom att låta dem ha jour var sin vecka eller fördela på annat sätt.
<span class=MR>Plötsligt upphörde allt</span>
Enligt Tony Berg och Bengt Löfquist tycks vakthavande vid polisen endast ha ett telefonnummer att ringa när något händer och det är definitivt inte numret till vare sig Auto 24 eller Falck.
Tony Berg konstaterar att det här har hållit på länge. Han berättar hur han tidigare hade fått lite låsöppningar och någon enstaka bärgning men från och med sommaren 2002 upphörde alla arbeten från polisen. I november samma år fick han ett arbete från polisen där han skulle flytta en personbil en kort bit i Väskinde, på grund av snöröjning. Han fick jobbet eftersom väghållaren hade bett polisen att ringa just honom.
<span class=MR>Ingen upphandling</span>
Tony Berg har också kontaktat polisens ekonomiansvarige som upplyste honom om att de bärgningsjobb där polisen betalar kostnaderna har en för låg kostnad per år för att polisen ska göra en upphandling, därför bör den typen av arbeten fördelas på de tre bärgningsföretagen på ön och polisen ska inte ska medverka till att någon blir tvingad att upphöra med sin verksamhet. I det fall där försäkringsbolagen betalar bärgning bör polisen göra samma sak, det vill säga, fördela jobben rättvist mellan de olika bärgarna.
<span class=MR>Kontakt med polisen</span>
Det låter bra men enligt Tony Berg och Bengt Löfquist händer ingenting.
Även polismän som Tony Berg och Bengt Löfquist har träffat ute på olycksplatser tycker att det är orättvist.
Situationen spetsar till sig och det blir till och med konfliktsituationer mellan bärgarna ute på olycksplatserna.
Tony Berg berättar att han har skrivit brev till Annette Wilén, länspolismästare på Gotland. I ett av breven föreslog Tony Berg att man på Gotland kunde göra samma sak som polisen gör i Norrköping där jobbfördelningen mellan bilbärgarna fungerar bra. Där ringer polis och räddningstjänst till SOS-Alarm som sedan kan fördela bärgningarna. Själv har Tony Berg pratat med Tommy Andersson vid SOS-Alarm på Gotland som trodde att samma förfarande skulle fungera även här.
Ingenting har dock hänt, enligt bärgarna.
<span class=MR>Från norr till söder</span>
Man kan tro att polisen ska kontakta det bärgningsföretag som finns närmast olycksplatsen men inte heller detta görs, enligt Tony Berg och Bengt Löfquist. Även om en olycka inträffar på norra Gotland och bärgningsföretaget Falck finns nära till hands i Fårösund, så är det Assistancekåren som anlitas även om det innebär lång väntan. Samma sak när det gäller södra delen av ön och Auto 24 i Klintehamn.
Auto 24 och Falck är organiserade i Svensk Räddningstjänst AB som har uppmärksammat det här problemet på flera håll i landet.
Det tycks endast vara i Norrköping som det här fungerar riktigt bra.
<span class=MR>Polisens fel</span>
Tony Berg och Bengt Löfquist konstaterar dock att här på Gotland har det inte skett några förändringar när det gäller polismyndighetens hantering av problemet.
Inget ont om Assistancekåren, felet är polisen som inte kan fördela jobben, säger Bengt Löfquist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!