Aveln viktig för skinnet

På Sindarve lammgård, strax utanför Hemse, är fåråret noga inrutat och varje steg i avelsarbetet grundligt dokumenterat. Efter traditionell modell sker betäckning och slakt under hösten och lammen är uteslutande av rasen Gotlandsfår.

Lammägare. Eva Twengström hälsar på hos de dräktiga ungtackorna.

Lammägare. Eva Twengström hälsar på hos de dräktiga ungtackorna.

Foto: Mona Staflin

Gotland2008-03-27 04:00
Eva Twengström driver företaget på heltid sedan hon och maken tog över gården för tre år sedan. Sedan 1960-talet har här funnits lamm och ett medvetet avelsarbete har resulterat i en besättning som producerar jämngråa skinn av hög kvalitet. Jämn färg är något som konfektionsindustrin efterfrågar i hög grad.
- Aveln är viktig för att få fram fina skinn. Men det gäller också att lammen får bra med mat och växer på sig under sommaren. Långa torrperioder till exempel syns på skinnen. Har inte lammen mått bra blir pälsen smålockig och inte så glansig, säger Eva Twengström.
Skinnen är A och O på Sindarve. Visserligen står köttet för hälften av avkastningen men vid valet av livdjur väger pälsegenskaperna tyngre.
- När ungarna är slaktklara till hösten är skinnen som finast, men köttpriset är som lägst, berättar Eva Twengström.

Härstamning viktig
- Vi testade faktiskt att ha en grupp med sen lamning ett år. De lammade i juli ute på bete, men vi fick problem med räven.
Anledningen till att flytta lamningen var att få slaktmogna lamm i januari när köttpriset är högt. Men efter bakslaget med räven återgick man till de gamla rutinerna med lamning på stall.
Härstamningen är mycket viktig, förklarar Eva Twengström. Under lamningsperioden tillbringar hon i stort sett all sin tid i stallet för att övervaka att inga ungar blandas ihop. Alla ungar märks med individnummer i båda öronen innan de släpps ut från lamningsboxen till resten av gruppen.
- Härstamningen har vi järnkoll på!
Baggens insats är ingen dans på rosor, även om han säkert uppskattar uppgiften. Baggen magrar ofta av under betäckningssäsongen och behöver återhämta sig. Men det beror förstås också på hur många tackor han har.
Äldsta baggen på Sindarve är för tillfället en sexåring. Han får vara med så länge han är bra och inte har för många avkommor efter sig. Färdiganvända baggar säljs ofta vidare som avelsbaggar till andra besättningar.

Ska vara bra mamma
Av de cirka 600 lammungarna väljs ett 100-tal tacklamm ut för att bli nästa års nya avelstackor. Förutom mönstringsresultaten tittar man på moderns avkomma och att hon varit en bra mamma. I första hand väljer man tacklamm efter mödrar som fått tvillingar, haft lätta lamningar och tagit god hand om sina ungar. Det tycks som att goda modersegenskaper går i arv.

Tackskinnen populära
- Men jag tycker att vidareförädlingen av skinnen också är väldigt viktig. Och för att sy exempelvis en kappa måste skinnen ha en jämn färg.
Ullen ger inga stora pengar men motsvarar ungefär kostnaden för klippningen. Den säljs till uppköpare som ulltvätterier och spinnerier.
- Jag tror att ullen är på uppgång. Det är mer ullkläder nu, förut var det bara fleece. Det är kul at man har kommit på igen vilket fantastiskt material ull är. Det var bortglömt i många, många år.
November
Inför betäckningen paras tackor och baggar ihop i grupper. Det är viktigt att tackorna paras ihop med rätt bagge för att avkomman ska bli så bra som möjligt. De får inte vara släkt och tackans tidigare avkomma avgör om hon ska få samma bagge eller testa en annan. Normalt får bagge och tackor gå tillsammans en tid tills alla tackor förhoppningsvis är dräktiga. På Sindarve övervakas tackorna: när tackan brunstar går hon fram till baggen som står instängd i en box. Tackan och baggen släpps då ihop och därmed vet man exakt när varje tacka är betäckt och när hon väntas lamma.

Mars till maj

Lamningen sker främst i april. Tackan flyttas till egen box efter lamningen och ungarna individmärks innan de släpps ut i gruppen.

Maj

Besättningen släpps ut på bete.

Juni

Efter midsommar klipps tackorna.

Juli

Ungarna mönstras vid cirka 110 dagars ålder, strax efter avskiljning från mammorna. Vikten noteras och pälsegenskaperna bedöms. Vilken färg, jämnhet på färgen, lockstorlek och hårkvalitet är några av de egenskaper som bedöms. Önskvärt är stor eller medelstor lock, jämn färg över hela kroppen, silkigt och glansigt hår men inte för tunt.

Augusti

De bästa bagglammen riksbedöms och jämförs då med andra baggar. Av dessa behåller man de allra bästa till egen avel och fem till sex stycken brukar säljas på baggauktion.

September

Baggauktionen är en höjdpunkt på året. En eller ett par baggar brukar köpas in varje år för att få in nytt blod i besättningen.

Oktober och november

Lammslakten pågår mellan juli och februari, men de flesta lammen är slaktmogna under oktober och november.

Januari

Tackorna klipps inför lamningen och scannas för antalet foster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!