Utmed husväggar och staket runt hela ön slingrar sig rosenbuskarna och på sommaren slår de ut i sällsam prakt. Många av dem är förvildade ättlingar till plantor som sattes i jorden för många hundra år sedan.
Glöm inte trädgården
- Alla de fastlänningar som skaffar hus här och vill skapa lite 1600- eller 1700-talskaraktär, bör tänka på trädgården också. Många gör misstaget att bara skövla upp marken runt huset och då förstör de den gamla växtlighet som redan finns i jorden, säger rosexperten Rolf Engström.
Alla sorter trivs
De Gotlandsbesökare som faktiskt har ett trädgårdsintresse vill ofta veta mer om de speciella förutsättningarna för odling här, som bland annat gör att rosor av alla tänkbara sorter trivs bra.
Det är här Rolf Engström kommer in i bilden. Han har odlat rosor i 30 år och är sedan länge medlem och föreläsare inom Svenska Rosensällskapet. På vinterhalvåret är han trädgårdsmästare i Helsingborg, men somrarna spenderas i barndomens Lärbro på Gotland. Torsdag 19 juni leder han en rosvandring genom Botaniska Trädgården i Visby, ett arrangemang i den pågående Trädgårdsveckan.
- Jag kommer bland annat att berätta hur jag kan identifiera olika typer av rosor och tidsbestämma ungefär när de först kultiverades fram. Det finns nämligen ett tidsbestämt mode inom rosor. På 1600-talet skulle de se ut på ett visst sätt och på 1800-talet ett annat, berättar Rolf Engström.
Hans favoritinslag under rosvandringen är Biskopinnorna.
- Det är en grupp jag inte hade hört talas om innan jag kom hit, men gotlänningarna själva kände igen dem i sina trädgårdar. De rosorna har spridit sig här på ön och sedan till andra delar av Sverige och världen också.