Filmare vill rädda tumlarna runt Gotland

Katja Madeleine Törneman är prisbelönad för sina dokumentärfilmer. Nu har hon flyttat till Gotland i ett försök att rikta ljuset mot de akut utrotningshotade tumlarna i Östersjön.

Katja Madeleine Törneman blickar ut över Östersjön, det hav som i dag endast har runt 400 tumlare kvar.

Katja Madeleine Törneman blickar ut över Östersjön, det hav som i dag endast har runt 400 tumlare kvar.

Foto: Johan Kurelid

Gotland2021-05-29 10:00

Tumlaren är en av världens minsta valar och är nära släkt med delfinen. Det är den enda val vi har i Östersjön och den är lika omtyckt som sällsynt. Sedan 1973 är tumlaren fridlyst i svenska vatten, men trots det har inte beståndet återhämtat sig. 

Den population som lever i egentliga Östersjön är idag akut hotad och forskning visar att det inte finns fler än runt 500 tumlare kvar. 

Katja Madeleine Törneman är en äventyrare av rang. Hela sitt vuxna liv har hon vikt åt att resa världen runt och mer eller mindre levt ett liv i ett med naturen. Under många år var hon professionell klättrare, både i berg och på höga klippor. 

Det livet var också ett uppvaknande för henne, att hon märkte hur såväl djur natur på många platser runt jorden mår dåligt. 

– Ska jag bara åka runt och klättra, vad hjälper det? Så i stället flyttade jag till USA och gick på filmskola för att kunna göra något åt problemen, berättar Katja Madeleine Törneman.

Det har hittills mynnat ut i flera uppmärksammade filmer, varav en, "Anna, Emma and the condors" belönades med "Andrew Carnegie Medal" år 2013.

Hon beskriver sig som en rastlös själ, Katja Madeleine Törneman.

– Jag har alltid varit en vagabond, alltid älskat äventyr. Det är tråkigt att stanna kvar på en plats för länge, då får jag myror i kroppen, säger hon.

I maj 2020 damp hon ner på Gotland. Hur länge hon blir kvar vet hon inte, men när filmen om tumlarna i Östersjön är färdig, då lär hon dra vidare mot nya utmaningar.

– Jag ska göra klart filmen, sedan drar jag till nästa land och till nästa problem, säger hon.

Det finns många utmaningar i filmprojektet, eller många berg som måste bestigas, om den jämförelsen passar bättre. Finansieringen ska lösas, levande tumlare i Östersjön måste filmas, vilket inte är lätt med tanke på den ytterst begränsade populationen.

Men ge sig kommer hon inte att göra. Kampen är i gång. 

Vilka är de största hoten mot tumlaren i Östersjön?

– Det är många saker. Fiskarna använder nät som tumlarna drunknar i, fraktfartygen ger ifrån sig mycket oväsen, vilket stör tumlaren som kommunicerar och navigerar via ekoljud. Då får de svårare att fiska och hitta mat och då svälter dem. Sedan är det såklart alla föroreningar. De får i sig mycket gifter och det gör att de har svårt att reproducera sig. Även havsbaserade vindkraftverk är ett stort hot, säger Katja Madeleine Törneman.

Med sin film vill öka medvetenheten om problemet hos alla. Hos vanliga medborgare, i skolorna, bland politikerna och hon vill även sätta press på länderna runt Östersjön om att gå ihop och samarbeta för att lösa problemet och skapa förutsättningar för att tumlarna ska kunna räddas. 

Och att filma några av de tumlare som ännu finns kvar i Östersjön, vilket lär bli en av de största utmaningarna.

– Vi behöver mycket film på tumlaren så i början ska vi filma i Danmark och i Holland där de har tumlare i fångenskap, berättar hon.

Men var i Östersjön finns de här runt 500 tumlarna?

– I höstas var vi ute med ett par båtar söder om Öland, ungefär två timmar ut och satte ner ekoljudsbojar. Så där vet vi nu att det finns ett antal, säger hon.

Katja Madeleine Törneman betonar att det är stor skillnad mellan tumlarna i Östersjön och de som lever på västkusten.

– Det man ska veta är att det är populationen i Östersjön som är akut hotad, det är inte den som lever på västkusten, säger hon och menar att det vore en stor skam om de dog ut i vårt hav.

– Det är mycket intelligenta djur, en top-predator, som har till uppgift att hålla balansen i havet precis som vargen har till uppgift att hålla balansen på land. De har rätt att leva, precis som alla andra.

Tumlare runt Sverige

Tumlaren lever nära kusterna i Sverige, och tre genetiskt separata populationer finns i Skagerrak, Bälthavet och i Östersjön. På västkusten anses populationen vara livskraftig. Populationen i Östersjön har däremot klassificerats som akut hotad i Artdatabankens rödlista 2020. Endast runt 500 individer finns kvar av dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!