Ni kanske har sett fenomenet redan, i Östergravar, med stora barngrupper som liverollspelar med mjuka svärd och sköldar? Dessa äventyrsspel har arrangerats där de senaste två somrarna.
Bakgrunden är de mer traditionella rollspel som arrangerats för allmänheten på bland annat Black Sheep Arms och Kapitelhusgården – men som pandemin satte stopp för.
– När vi inte längre kunde samla människor på liten yta inomhus började vi fundera på barngrupper utomhus i stället, berättar Peter Losonci, som tillsammans med Annelie Öhman och Marcus Bildtgård utgör underhållningsföretaget Tall Tales.
Resultatet blev ”Heroes”, som alltså främst hållit till i Östergravar. Det kallas äventyrsspel, men har även element av lek, liverollspel och improvisationsteater.
– Första sommaren, 2021, var frågan om det fanns ett intresse. Det visade sig locka flera tusen barn. Andra sommaren undrade vi om det här var hållbart i längden? Facit blev en ökning med 30 procent och vi såg att många kom tillbaka, säger Peter Losonci.
Bolaget ställde sig då ytterligare en fråga: Är konceptet även skalbart? Och jo, försöket att packa alltihop i en låda och ta med till Gärdet i Stockholm föll väl ut, det också.
I år tar man därför nästa steg. Leken har blivit allvar, om man så vill, eller åtminstone en omfattande affärsverksamhet och Gotlands färskaste exportprodukt.
Expansionen har redan utsetts till ”Bästa pitch” vid första upplagan av Pitch Meetup Gotland – öns svar på det tv-kända ”Draknästet”.
Med hjälp av finansiering från Almi och Länsförsäkringar finns Tall Tales snart även i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Örebro.
– Vi kommer inte ha kontor i varje stad, men däremot en bil och ett antal anställda, som kan köra spelet dit det passar bäst. Vi tre kommer inte vara på plats överallt, så vi måste hitta spelledare som genomför det på ett bra sätt, beskriver Marcus Bildtgård.
Rekryteringen av dessa pågår för närvarande. Annelie Öhman håller i de trådarna.
– Planen är tre timanställda per stad, som ska kunna köra två åt gången och täcka upp för varandra vid behov. Vi bokar och schemalägger härifrån Visby. Intresset är stort, vi har fått in jättemånga spännande ansökningar, berättar hon.
Uppgiften verkar locka många dedikerade liverollspelare, men även människor som arbetat med barn på olika sätt, samt skådespelare.
– Det är flera långtidsarbetslösa som kommer kunna få jobb hos oss, det känns bra, säger Peter Losonci.
Intäkterna till bolaget kommer huvudsakligen från biljetter, som köps av dem som vill spela, med merförsäljning i form av utrustning. Förutom de stora äventyren vill man även kunna göra event, som svensexor, kalas och teambuilding för företag.
Det bordbaserade tärningsrollspelandet kommer också att finnas kvar på ett hörn.
– ”Heroes” är vårt stora fokus, men bordsspelet är ett bra komplement, särskilt under lågsäsong när vi inte kan vara ute lika mycket.
Det finns dessutom planer på att växa ytterligare. Redan nästa år vill Tall Tales finnas i 15 till 20 svenska städer – och året efter det ämnar man ta sig an utlandet.
Men basen ska förbli Visby; sedan bara någon vecka tillbaka hyr Tall Tales ett kontor i tingshuset.
– Vi vill bo här och det känns gemytligt att vara ett gotländskt företag, det passar väldigt bra att utgå härifrån. Även om vi skulle finnas i 50 städer en vacker dag kommer huvudkontoret att vara i Visby, lovar Peter Losonci.
Finns det risk att ni expanderar för snabbt de kommande åren?
– Nej, vi skalar tillräckligt långsamt för att se vilka problem som kan dyka upp i respektive stad, svarar Annelie Öhman.
Gällande intresset på andra orter är trion inte heller orolig. Terrängen kan i någon mån anses sonderad på förhand – utan att man varit där.
– Vi har haft så många turister som har testat på i Visby och väldigt gärna velat att vi ska komma närmare dem, förklarar Annelie Öhman.
Men det finns mer. Utöver det nämnda jobbar Tall Tales även på en ny minifestival – i alla sex städer. Det kallas för en ”hjältedag” och ska hållas i början av juni.
– Vi tänker oss en folkfest och något av en ”communitydag”, sponsrad av det lokala näringslivet, berättar Peter Losonci.
Då ska barnen få testa på utan att betala, är det tänkt.
– Redan i somras gav vi bort många klippkort till ”Heroes”, som kyrkan fick dela ut till dem som inte hade råd. Jag tillhör själv dem som inte hade haft råd med det här när jag var barn. Och för oss som bolag var det bara kul, då fick vi ännu fler spelare!
Deltagarna får leva ut sin fantasi, men de får också en hel del motion, enligt initiativtagarna.
– Det här är fantasyversionen av att gå på fotbollsträning, man springer nästan benen av sig, utbrister Marcus Bildtgård lyckligt.
– Men vi fångar samtidigt in dem som absolut inte vill gå på fotboll, tillägger Annelie Öhman.
Det är ju en lek med svärd – vad säger ni till de föräldrar som tycker att ni marknadsför våld?
– Det är en relevant fråga, men vi belönar inte alls att skada någon i det här spelet. Poäng får man för att falla episkt, eller för att hjälpa och peppa de andra, till exempel med en bra hejaramsa, svarar Peter Losonci.