Avfall från Cementa har plöjts ner i väg

Avfall från Cementa har använts för att förstärka en väg inom vattenskyddsområdet norr om Visby. Nu utreds omständigheterna och vattenprover ska visa om farliga ämnen har spridits i vattenmiljön.

Leif Pettersson är orolig för att vattnet i hans och grannarnas brunnar ska påverkas av det som plöjts ner i vägen strax intill där han bor.

Leif Pettersson är orolig för att vattnet i hans och grannarnas brunnar ska påverkas av det som plöjts ner i vägen strax intill där han bor.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-03-01 06:02

Det var den 17 februari som en anmälan kom in till Region Gotlands miljö- och byggnämnd. Vägen in mot Sandkulle-Annas stuga vid Hästnäs, strax norr om Visby flygplats, hade förstärkts med restavfall från Cementa.

När två miljöskyddsinspektörer förra veckan inspekterade platsen kunde miljöskyddsbrister konstateras. Bristerna är så pass allvarliga att de, enligt rapporten, på sikt kan medföra olägenhet för människors hälsa.

Den ungefär en kilometer långa grusvägen hade frästs upp och gruset blandats med ett avfall från Cementas ugnar, kallat Cement Kiln Dust, CKD. 

CKD består av damm och stoft från Cementas ugnar och avfallet har sålts vidare till en gotländsk entreprenadfirma, som sedan fräst ner det i grusvägen.

Enligt miljöskyddsinspektörerna har tidigare analyser av CKD visat läckage och utsläpp av klorid och sulfat. Vad som nu riskerar att ha släppts ut vet man inte.

– Det är svårt att säga exakt vad CKD innehåller, det är ingen produkt som har fasta parametrar, säger Martin Beijer, en av de två inspektörerna som varit på plats och nu utreder ärendet.

undefined
Leif Pettersson är orolig för att vattnet i hans och grannarnas brunnar ska påverkas av det som plöjts ner i vägen strax intill där han bor.

Entreprenadfirman hade behövt informera Region Gotland om CKD skulle spridas inom vattenskyddsområdet, något man inte har gjort. Nu åläggs företaget att skyndsamt ta vattenprover, för att se om och vilka föroreningar som har släppts ut.

– Vi får gå vidare med vad som är rimlig åtgärd. Om proverna inte visar något kan det här vara ett återbruk, och tillvaratagande av CKD, och det är positivt, säger Martin Beijer.

I dagsläget avvaktar regionen provsvaren och enligt Martin Beijer finns ingen omedelbar anledning till oro för de boende i området.

– Man behöver inte få panik i det här stadiet. Vi bedömer inte att det är skäligt att skyffla bort hela den här vägen och lägga någon annanstans, säger han.

undefined
Leif Pettersson tycker att det är en dålig idé att blanda produkter från Cementa i den väg som löper inom vattenskyddsområdet.

Leif Pettersson bor i området och är både oroad för grundvattnet och eventuella hälsofaror.

– Det här är dumpning av miljöavfall i regionens vattenskyddsområde. Hur påverkar det mitt vatten? Något dummare att göra kan jag inte komma på, säger han och menar att miljöåklagare borde titta på vad som hänt.

Enligt Leif Pettersson har också en annan väg inte långt därifrån frästs på samma sätt, med leveranser i lastbil från Cementa.

Entreprenadfirmans vd säger till GA att det handlar om ungefär två kilo per kvadratmeter som lagts på vägen, i så fall omkring tio ton. Allt i syfte att ta fram en ny metod för att skapa hållbara grusvägar.

– Vi försöker ta fram ett koncept för att få grusvägar att damma mindre och vi börjar få slut på naturgrus på Gotland. Den här flygaskan binds tillsammans med cement och vi vill göra grusvägarna bättre.

undefined
Vägen är i dagsläget avstängd för trafik.

Enligt Cementa säljer man en produkt som heter Multicem.

– Där är hälften cement och den andra hälften CKD, säger fabrikschef Matilda Hoffstedt.

 I det här fallet har man sålt 1 200 ton till den gotländska entreprenören.

– Vi har sålt det som cement och som CKD separat, för att blandas på platsen, säger Matilda Hoffstedt och berättar att CKD innehåller mer klor och svavel än cement.

Multicem är, enligt Matilda Hoffstedt, en vanlig produkt för att förstärka och stabilisera konstruktioner som vägar och deponier. Någon anledning till oro ser hon inte.

– Jag skulle lugnt invänta vad analyserna av vattenproverna som tas visar.

Bedömningen

Vid inspektionen den 22 februari kunde brister konstateras som på sikt kan medföra olägenhet för människors hälsa och miljö.

Provtagning ska därför ske av ytvatten så snart som möjligt, och minst omfatta klorider, sulfater och metaller.

Samråd om provtagningens omfattning ska ske med regionen, samt bedömning om det som lagts ut är en produkt eller ett avfall.

Regionens enhet miljö- och hälsoskydd klassar användande av enbart CKD som avfall.

Källa: Handlingar hos miljö- och byggnämnden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!