Avfall riskerar bli ett problem

Vid årsskiftet upphör grindhämtningen på Gotland.Men ingen kan svara på hur företag och bostadsbolag ska bli av med sitt avfall.- Vi får hoppas att något företag kan ta på sig det, annars får vi problem, säger Markus Wahlgren, chef för Systembolaget i Visby.

Foto: Krister Nordin

Gotland2010-05-04 04:00
Den sista december slutar kommunen att hämta avfall från gårdar, bostadsområden och företag på uppdrag av FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.
För privatpersoner blir det en gratistjänst som försvinner. Folk får själva ansvara för att skräpet kommer till någon av de 19 återvinningsstationerna som ska anläggas.
- Vi ska hitta lämpliga lägen tillsammans med Gotlands kommun. De ska ligga på strategiska platser som butiker, dit folk ändå åker för att göra andra ärenden. Så ser det ut i övriga Sverige, men Gotland har hittills varit ett undantag, säger Peter Ingvarsson, informationschef vid FTI.

Måste leja entreprenör
Nyordningen leder till att restauranger, butiker och andra företag själva måste ordna sin hämtning genom att leja en entreprenör som är godkänd av FTI.
Blir detta dyrare eller billigare för företagen jämfört med kommunal hämtning?
- Det borde bli lite billigare eftersom priserna kan pressas vid upphandlingen, säger Peter Ingvarsson.
Men enligt kommunanställda och företag som GT talat med är det få som känner till de nya reglerna.
Systembolaget i Visby har maskiner som komprimerar plast- och papper till briketter. Varje vecka fyller butiken ungefär fyra 660-literkärl med avfall.
- Jag har inte hört något om att kommunen ska sluta att hämta det. Men har alla andra kommuner i landet klarat att byta system borde vi också göra det, säger Markus Wahlgren.

Ett steg tillbaka
Gotlandshem, med drygt 5 700 lägenheter och lokaler har satsat mångmiljonbelopp på hushållsnära hämtning, där hyresgästerna kastar sitt avfall i särskilda behållare uppställda i bostadsområdena.
Det kommunala bostadsbolaget har tidigare sagt att denna hämtning bidrar till att gotlänningarna ligger högt i statistiken för insamling av sorterat avfall. Ett stopp för hämtning i områdena väntas bli ett stort steg tillbaka.
- Vi har knappt hunnit fundera på hur vi ska lösa det här, men vår förhoppning är att FTI ska samla in från våra områden. De måste ju ändå ha personal som hämtar från återvinningsstationerna som ska ställas upp vid butikerna, säger Göte Larsson, chef för tekniska avdelningen vid Gotlandshem.

Inte minskad vilja
FTI har ännu inte anlitat någon entreprenör som tar över efter kommunen vid årsskiftet, men säger att det är fullt möjligt att samma firma också hämtar åt exempelvis Gotlandshem.
Peter Ingvarsson tror inte att viljan att sortera sina sopor kommer att minska bland gotlänningarna efter årsskiftet, eftersom benägenheten att sortera är mycket stor i övriga landet.

Inte mer utsläpp
Men blir det inte mer utsläpp när husägarna själva måste köra iväg med sitt avfall?
- Nej, våra undersökningar visar att 75 procent av alla som återvinner går, cyklar eller tar med avfallet i bilen när de åker andra ärenden, säger Peter Ingvarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om