Avfallschefen om kritiken – "Alla kan inte vara nöjda"

Få saker engagerar så många som regionens nya kompostpåsar. Avfallschefen på Region Gotland tar kritikstormen med ro.

GT har i en rad artiklar skrivit om övergången från de tidigare bioplastpåsarna till de nya papperspåsarna med vattenavvisande kraftpapper för matavfall.

GT har i en rad artiklar skrivit om övergången från de tidigare bioplastpåsarna till de nya papperspåsarna med vattenavvisande kraftpapper för matavfall.

Foto: Lars Eriksson

Gotland2022-09-03 07:04

Synpunkterna kommer i strid ström in till regionen gällande de nya avfallspåsarna. I tisdags berättade GT om kritiken, bland annat från restaurang Lindgården i Visby, en av företagen som testat påsarna i en pilot. Köksmästaren Fredrik Torppa ifrågasätter miljönyttan med papperspåsarna – eftersom de går sönder och läcker – och han undrar varför ingen utvärdering gjorts av testperioden.

GT har nu varit i kontakt med avfallsenheten på Region Gotland. Avdelningschefen, Birger Björkman, säger att man räknat med ett visst mått av missnöje.

– Precis som med andra förändringar kommer även den här nya lösningen innebära att alla inte kommer kunna vara nöjda.

– Med det sagt kan jag ha förståelse för restaurangägares frustration. Samtidigt som de ska driva en lönsam verksamhet ska de hinna fokusera på hur man ska hantera det här nya. Naturligtvis kan vi bli bättre att informera till verksamheter kring vad man kan göra för att slippa eventuellt obehag, fortsätter Birger Björkman.

Han tillägger att regionens avfallsenhet ska utvärdera utfallet av övergången, men att det är alldeles för tidigt.

Andra som skrivit till regionen har erfarenheter från andra håll i landet, av andra slags papperspåsar som de tycker håller bättre. Birger Björkman tror att det är mer en känsla som folk har.

– I dag har 70 procent av alla kommuner infört pappåsar. Det är samma typ av påsar – det har vi tagit reda på när vi ringt runt och kollat med andra kommuner. Det kanske är så att man tycker att hanteringen känns annorlunda för att man är någon annanstans än hemma, till exempel på semester.

En annan fråga som dykt upp är hur länge man egentligen ska få använda den gröna påsen i bioplast. När det stod klart att de skulle försvinna var det vissa, bland annat många restauranger och andra verksamheter med stor mängd matavfall, som bunkrade i ladorna. 

– Jag kan inte ge något exakt datum när den här utfasningen är klar. Det får bli när påsarna är slut.

Under hösten ska avfallsenheten se över hur sorteringen faktiskt ser ut i de gotländska sophusen, och eventuella åtgärder.

– Samtidigt som jag tror att man måste ge det här lite tid så kommer vi inom snar framtid bli skyldiga, enligt lag, att sortera ut matavfallet. Det är mycket som är på gång i Sverige med avfallshanteringen, som vi kommer med mer information kring, säger Birger Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!