Avgiftsfri psykiatrisk vård för personer upp till 24 år

I fullmäktige i fjol antogs en ny handlingsplan för suicidprevention på Gotland, där ett av förslagen var att göra besöken vid psykiatrin avgiftsfri för personer upp till 24 år. Nu kan det bli verklighet.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Mats-Ola Rödén (L).

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Mats-Ola Rödén (L).

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Gotland2020-12-26 07:00

Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland lagt fram förslaget för beslut i regionfullmäktige – att låta kontakt med psykiatrin vara avgiftsfri upp till 24 år. Bara Region Jämtland-Härjedalen har en liknande avgiftsbefrielse.

I samband med "Handlingsplan för suicidprevention, Region Gotland” gjorde psykiatrin bedömningen att "en betydande orsak till avslut av vårdkontakt eller att unga vuxna inte söker vård, är att vårdkontakterna blir avgiftsbelagda i samband med 18-årsdagen."

Mats-Ola Rödén (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden:

– Det ska inte vara en fråga om pengar när barn och ungdomar mår dåligt. När ungdomarna fyller 18 och de tidigare har haft kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin så försvinner de bara helt plötsligt när de ska över till vuxenpsykiatrin, utan att de kanske är färdigbehandlade. På det här sättet kan vi ha kvar dem en stund till om det är så att de fortfarande mår dåligt och behöver hjälp, säger han.

I hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll framgår att åldersgruppen 18 till 24 år under 2019 gjorde 6 297 besök i den specialiserade psykiatrin. Besöken gjordes av 662 individer. 

"Av dessa besök är 5 050 redan avgiftsfria på grund av tidigare beslutade avgiftsbefrielser (1 369) för vissa psykiatriska mottagningar eller på grund av att besöken gjorts med högkostnadsskydd (3 681). De återstående 1 247 besöken gav en sammanlagd intäkt för sjukvården på 353 000 kronor."

Vad tror du det beror på att inte fler regioner har liknande avgiftsfrihet?

– Jag vet inte, men jag tror att fler kommer följa efter. Någon måste ju alltid vara först, och nu blir vi i alla fall näst först. Inom andra områden finns ju liknande avgiftsfrihet, exempelvis inom tandvården som är avgiftsfri upp till 23 år i hela Sverige. Kan vi göra något för att förebygga bara några självmord så är det alla gånger värt några hundratusen kronor, säger Mats-Ola Rödén.

Inkomstbortfallet för psykiatrin arbetas in i hälso- och sjukvårdens internbudget för 2021, och i dagsläget tror Mats-Ola Rödén att det landar på runt en halv miljon kronor som måste budgeteras om.

– Vi hoppas att ärendet kommer upp i regionstyrelsen i januari för att sedan gå igenom i regionfullmäktige i mars. Planen är att det här ska börja gälla från och med april 2021, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!