Avgiftsfria 15 timmar ­ även för barn som är hos dagbarnvårdare

Även föräldrar som väljer att ha sina barn hos dagbarnvårdare ska få 15 avgiftsfria timmar i veckan. Det beslutade barn- och utbildningsnämnden (Bun) i går.
Hundratals föräldrar har genom namninsamlingar protesterat mot hur införandet av allmän förskola slår mot familjedaghemmen och att 60 dagbarnvårdare blir övertaliga från och med årsskiftet.
­ Vi har lyssnat på opinionen. Men det viktigaste är att det inte är ekonomin som ska få styra var man vill ha sina barn, säger nämndens ordförande Eva Nypelius (c).

Gotland2002-03-28 04:00
Vid årsskiftet införs allmän förskola i hela landet. Det innebär att kommunerna måste garantera plats för alla fyra- och fem-åringar som vill, samt att 15 av timmarna blir avgiftsfria. Omläggningen till allmän förskola har också fört med sig att kommunen planerar att bygga 20 nya förskoleavdelningar runt om på ön.
Orättvist, enligt många dagbarnvårdare och föräldrar som därför har protesterat och undrat varför det här ska ske på dagbarnvårdarnas bekostnad. Omkring 60 dagbarnvårdare riskerar att bli övertaliga om alla föräldrar väljer att ha sina fyra- och femåringar i den allmänna och delvis avgiftsfria förskolan i stället för på familjedaghem.
<span class=MR>Pekat på orättvisan</span>
Men i och med Buns beslut får alltså även föräldrar som har sina barn hos dagbarnvårdare 15 avgiftsfria timmar i veckan från och med årsskiftet.
­ Vi har uppmärksammat de skrivningar som har kommit från olika föräldragrupper. Det man hela tiden har pekat på är orättvisan, säger Eva Nypelius.
­ Nu får alla föräldrar tre avgiftsfria timmar per dag, oavsett om de väljer förskola eller familjedaghem. Sedan är det fullmäktige som fastställer själva taxan. Det här ger större valmöjlighet och jag tror att det finns ett brett stöd för det här.
Vad beslutet kommer att medföra i praktiken vet inte Eva Nypelius i dag. Eftersom man inte vet hur föräldrarna kommer att välja ska en intresseundersökning genomföras under våren.
Planerna på att bygga ut förskolan på Gotland har inte ändrats. Det finns en grundplan för 20 nya förskoleavdelningar som ska byggas ut successivt. Framför allt handlar det om en satsning på landsbygden
Hur det här påverkar arbetssituationen för öns dagbarnvårdare kan inte Eva Nypelius förutspå.
­ Men jag tror att de som i dag har sina barn på familjedaghem kommer att välja att ha kvar sina barn där i större utsträckning i och med det här beslutet.
<span class=MR>Chockad och stum</span>
­ Vad härligt! utbrister Lena Palmborg-Karlsson, ordförande i Kommunals sektion 5 när hon får höra om beslutet.
Hon har varit starkt kritisk till hur kommunen har agerat och att man har velat "tvinga in alla barn i förskolan".
­ Jag chockad, alldeles stum... Om man ser på den opinion som har varit tror jag att det här medför att det inte behöver byggas så många förskoleavdelningar. Jag tror nämligen att de flesta föräldrar som har valt att ha sina barn hos dagbarnvårdare har gjort ett medvetet val.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om