Avgjutning av 600 år gammalt Gotlandssigill till Landsarkivet
För första gången någonsin dokumenteras det nu på Gotland - det medeltida sigill från 1404 som visar Gotlandsvapnet.Det är Landsarkivet som erhållit en kopia som nu kommer att bevaras i arkivets samlingar. Originalet finns i - Dahlem. Dock förstås inte Gotlandssocknen med nästan samma namn utan Berlinförorten.Sigillet ingår som en del i den arkivutställning med material ur Tyska Ordens arkiv som manifesterar 600-årsminnet av striderna på Gotland i maj 1404 då drottning Margareta gav sig inför Tyska Ordens övermakt.
Det är således i dagarna 600 år sedan de dramatiska scener utspelades som utgjorde slutfasen på strider som pågått under ett årtionde. Kulmen var kapitulationen i Slite då drottning Maragaretas trupper gav upp inför Tyska Ordens övermakt. Efter ett misslyckat försök att återerövra Gotland till Margareta utrymde de och brände ner sin borg på Lotsbacken i Slite på morgonen den 21 maj 1404.
Ett dramatiskt gotländskt 600-årsminne som nu Landsarkivet i Visby uppmärksammar i form av en arkivutställning som visar avfotograferade pergamentsbrev från Tyska Ordens arkiv.
I dag förvaras de i Geheimes Staatsarchiv Preussischer Kulturbesitz i Berlin men de har en dramatisk historik. Tryggve Siltberg, landsarkivarie:
De låg i statsarkivet i Königsberg, nuvarande Kaliningrad, där förvarades Tyska Ordens arkiv. Men vid andra världskriget evakuerades samlingarna och fördes ut på landsbygden och placerades i en gruva.
Där togs de omhand av den engelska ockupationsmakten och fördes först till Göttingen och sedan till Berlin där de i dag förvaras i arkivet i Dahlem.
Bland de avbildade pergamentsbreven med sigill, samtliga skildrar Tyska Ordens förhållande till Gotland, återfinns på utställningen det som daterat 16 maj 1404 anger hur Margareta kapitulerar och sluter vapenstillestånd med Tyska Orden.
Det är daterat i Slite och ett av de äldsta brev vi har från Gotlands landsbygd.
Här visas också en "sigillvärsting". Ett brev från 25 maj 1399, avfattat på plattyska liksom övriga brev, är försett med inte mindre än 62 sigill. Och sigill, det var tidens namnteckning, en äkthetsbekräftelse. Oftast gjorda i vax, senare i lack när papper blev vanligare.
Och på det brev från 1 juli 1404 som är försett med sju sigill sitter längst till höger ett med lammet och korset som bild.
Sigillet har här använts av Johan von Tethvytcz, fogt czu Gotland. I sitt sigill har därmed Tyska Orden anknutit till Gotlandsvapnet som är betydligt äldre.
Det är detta sigill som Landsarkivet nu erhållit en avgjutning av och som också finns med på utställningen. Tryggve Siltberg är mycket nöjd över detta arrangemang.
Detta medeltida sigill med Gotlandsvapnet har aldrig tidigare visats eller publicerats på Gotland och ingen avbildning har funnits här.
Nu finns det här och kommer att förbli i Landsarkivets samlingar.
Arkivutställningen pågår sommaren ut.
Sigillkopia. Tryggve Siltberg visar upp Landsarkivets färska avgjutning av det 600 år gamla sigillet för Tyska Ordens fogde på Gotland. Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!