Avhoppad chef får starkt stöd

Öns distriktsläkare ställer upp bakom avhoppade chefen Hans Brandström.Att medborgarna inte längre får välja läkare strider mot lagen, menar både Brandström och hans läkarkollegor. -Det hela bygger på ett missförstånd, säger dock ansvarige politikern Per-Olof Jacobsson.

Per-Olof Jacobsson (c) chockade förvaltingsledningen och opposition med ett systemskifte för Gotlands vårdcentraler. Har han förankrat den stora kursändringen hos partiledningarna för moderaterna och folkpartiet?

Per-Olof Jacobsson (c) chockade förvaltingsledningen och opposition med ett systemskifte för Gotlands vårdcentraler. Har han förankrat den stora kursändringen hos partiledningarna för moderaterna och folkpartiet?

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2007-12-19 04:00
22 distriktsläkare från alla öns vårdcentraler (utom Roma) offentliggjorde i går ett upprop riktat till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Läkarna ger sin kollega, och tilltänkte chef, Hans Brandström sitt fulla stöd för hans protest i förra veckan mot vissa av nämndens beslut om den framtida primärvården.
En protest som innebar att Brandström avsade sig uppdraget som primärvårdschef innan han ens hunnit tillträda.

Ett lagbrott
Att medborgarna fortsättningsvis inte får välja läkare utan bara listas vid en vårdcentral strider mot hälso- och sjukvårdslagen och det var ett beslut Brandström inte kunde acceptera.
Att kravet på att en vårdcentral ska ha minst tre läkarlag nu tagits bort var ytterligare en sak han vände sig mot.
På båda dessa punkter får han nu stöd av flertalet av kollegerna på ön.
Att öppna för enläkarstationer på Gotland är oacceptabelt, menar distrikt läkarna.

Svårare behålla läkarna
"Små enheter har inte förutsättningar att utföra alla de vårdinsatser som krävs för många kroniskt sjuka på Gotland", skriver de i uppropet.
De befarar också att rekryteringen av specialister inom allmänmedicin till Gotland kan bli ännu svårare om de här besluten genomförs. Och det kan bli svårare för kommunen att få behålla sina läkare.
Från politiskt håll är man bekymrad över misstroendet från allmänläkarna.
- Det är tråkigt, säger Per-Olof Jacobsson (c), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Får fortsätta att välja
Men han tror att protesterna delvis bygger på ett missförstånd och själv anser han att gotlänningarna även fortsättningsvis kommer att kunna välja läkare.
-Skillnaden med det nya systemet är att man i första hand listar sig till en vårdcentral och sedan till ett visst läkarteam. Tidigare gjorde man tvärt om, läkaren först och sen vårdcentralen, förklarar han.
Han säger att allt fler landsting väljer den nya modellen.

Hoppas ändå på Brandström
- Så länge man har vakanser på läkartjänsterna är det här systemet bättre. Det blir tryggare för den enskilde, menar han.
Han hoppas att han och den övriga nämnden ska kunna förtydliga besluten och att man ska kunna nå förståelse bland läkarna. Helst även hos Hans Brandström.
Mellan raderna förstår man att Per-Olof Jacobsson hoppas att det ska gå att övertyga honom att återta anbudet som primärvårdschef
- Han står för så väldigt mycket bra, inte minst när det gäller folkhälsoarbetet, säger han.
I Hälso- och sjukvårdslagen paragraf 5 står följande om medborgarnas rätt att välja läkare:
" Landstinget skall organisera primärvården så att alla som är bosatta inom landstinget får tillgång till och kan välja en fast läkarkontakt. En sådan läkare skall ha specialistkompetens i allmänmedicin. Landstinget får inte begränsa den enskildes val till ett visst geografiskt område inom landstinget."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om