Avhoppad nazist kämpar mot våldet

­ När man väljer ett destruktivt liv är man trasig, man behöver repareras.
Orden kommer från den avhoppade nazisten Johnny Höglin. Johnny hade tur. Han mötte antirasisten Mohsen Hakim som blev den "reparatör" som han så väl behövde.
Nu reser Johnny runt i Sverige tillsammans med Emerich Roth för att kämpa mot hat och våld.

Gotland2004-05-12 04:00
Emerich Roth har varit på Gotland under två dagar. Igen. I går var det en föreläsning på Almedalsbiblioteket, i förrgår mötte han eleverna på Romaskolan. Hela tiden tillkommer ju nya årskullar med ungdomar som behöver få höra hans minnen från fasorna innanför stängslet i de nazistiska koncentrationslägren. Emerich överlevde fem av nazisternas koncentrationsläger.
Emerich Roths mission är att berätta om allt det som inte skildras så utförligt i historieböckerna. Det "inre krig" som utkämpades inom tredje riket, den systematiska utrotningen av judar och andra "lägre stående raser".
­ Det där hände för 60 år sedan. Det kan vi inte ändra på i dag. Jag att det är ännu viktigare att tala om dagens situation med hat- och våldstendenser, säger slår Emerich Roth fast.
Vid Emerichs sida stod den här gången två killar med ett förflutet som före detta "hatare": Patrik Pelasio, som för ett antal år sedan levde upp till begreppet värsting, och Johnny Höglin, som så sent som i vintras offentliggjorde sitt avhopp från Nationalsocialistisk front.
Johnny var en av NSF-ledarna i Eskilstuna. Han betraktades som en ideolog och läste flitigt nazistisk propaganda.
­ Jag tyckte att jag hade alla svar, minns Johnny.
På ett kafé i Eskilstuna träffade han lektorn Mohsen Hakim, som ville öppna upp för en öppen debatt med nynazisterna. Johnny antog utmaningen och golvades redan vid deras första drabbning av Mohsens argument. Men debatterna fortsatte och Mohsen och Johnny kom att respektera varandra som människor, trots att de avskydde varandras åsikter.
När Johnny började vackla och valde att kliva av från NSF fanns Mohsen Hakim kvar vid hans sida, som en mentor på vägen mot ett nytt liv.
<span class=MR>Jobbar för Expo</span>
Nu jobbar Johnny heltid i avhopparorganisationen Exit. I deras tjänst reser han runt på skolorna med sin egen berättelse. Sedan ett par månader har han också varit en av de unga killar som för Emerich Roths upplevelser från andra världskrigets förtryck in i nutiden.
Både Patrik Pelasio och Johnny Höglin får ständigt kvitton på att deras framträdanden med Emerich Roth verkligen ger resultat.
­ Ja, det här ger effekt. Vi kör inte bara en kort show, utan är ganska länge på skolorna och det innebär att vi själva kan få se en del av de förändringar som sker. Ofta kommer det fram killar och säger att "ni har förändrat mitt liv!", och när vi sedan ringer upp skolorna efter några månader så kan vi få höra att killar som varit på glid har sparkat av sig kängorna och låtit håret växa, berättar Patrik.
Emerich Roth, Patrik Pelasio och Johnny Höglin vill inte så gärna tala om "nazister". Johnny tror inte att ungdomar ansluter sig till NSF av ideologiska skäl.
­ Känslor av hat och vrede förkläs till propaganda om "stolthet" och "fosterland", men om det handlar om fosterlandskärlek, varför står det då killar och gråter i vår reception på Exit, undrar Johnny Höglin.
­ Gemensamt för oss värstingar är att vi alla har frånvarande fäder, konstaterar Patrik Pelasio.
Och Emerich Roth väjer för ord som "nazister" eftersom det ger den här gruppen status som en maktfaktor som de eftersträvar, men inte bör ha.
­ Man måste benämna saker vid dess rätta namn. Det är som hos läkaren, där är det viktigt att sätta rätt diagnos för att kunna ge rätt medicin, konstaterar Emerich Roth.
­ Jag tyckte att jag hade alla svar, minns Johnny Höglin, till höger. Förr var han en av ledarna inom Nationalsocialistisk front, i dag försöker Johnny och Patrik Pelasio att vaccinera ungdomar mot hat och våld genom att följa med Emerich Roth på skolor runt om i landet.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om