Avlyssnat samtal avslöjar gotländske fastighetsmagnaten

I ett inspelat telefonsamtal hörs fastighetsägaren Joachim Kuylenstierna diskutera metoder för penningtvätt i sina bolag. "Bullshit", svarar han när Aftonbladet konfronterar honom med den inspelning tidningen tagit del av.

Joachim Kuylenstierna är en av Gotlands största fastighetsägare.

Joachim Kuylenstierna är en av Gotlands största fastighetsägare.

Foto: Karl Melander

Gotland2023-11-20 17:46

Joachim Kuylenstierna har gjort sig känd för sina många och stora fastighetsaffärer på Gotland. Han har genom åren gjort affärer och ägt flera fastigheter i såväl Visby som utanför.

Men det har också stormat kring honom genom åren. Nu blåser det upp till storm igen. 

I ett inspelat telefonsamtal som Aftonbladet publicerat hörs Joachim Kuylenstierna diskutera upplägg för penningtvätt med en icke namngiven affärskvinna. Samtidigt avslöjar Dagens Nyheter att han har utpressats av kriminella ur Vårbynätverket.

Telefonsamtalet som Aftonbladet tagit del av spelades in av polisen den 28 september 2009 då Kuylenstierna var en del av bolaget DK properties. De avlyssnade honom under "Operation Playa" som ledde till en stor uppmärksammad rättegång 2012, något som avslöjas i den nyutgivna boken "Operation Playa: Kokainets väg till Sverige" av journalisten Rikard Anderson.

– Den resan de får i aktierna blir då en bra investering som de kan sälja iväg och betala 30 procent skatt på och då har de tvättat sina pengar, hörs Joachim Kuylenstierna säga i inspelningen. 

Han åtalades aldrig själv i den rättegången, det gjorde däremot hans tidigare flickvän, som är huvudmannens moster. De båda dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten. 

I det inspelade telefonsamtalet beskriver han också ett sätt att undslippa insyn. 

– Jag stoppar in politiker och folk från Finansinspektionen i styrelsen för det här börsbolaget. Så då innebär det att det är helt vattentätt, det är aldrig någon som kommer att titta på det här bolaget, säger han.

undefined
Den tidigare näringsministern Björn Rosengren (S), är styrelseordförande i Fastator.

Just kända politiker är något som det finns gott om i Fastator, det bolag som Joachim Kuylenstierna numera är vd för. Ex-ministern Björn Rosengren (S) är styrelseordförande och tidigare statsministern Carl Bildt (M) styrelseledamot. 

Men enligt Björn Rosengren startades Fastator med "hundra procent cleant" kapital 2011. 

– Det har inte gått till på det sättet som han säger i avlyssningen. Det har vi gjort en noggrann kontroll på, säger han till Aftonbladet. 

Fastator har nu tillsatt en extern utredning, vilket meddelades i ett pressmeddelande: "Det tillvägagångssätt som återges i Aftonbladets artikel vore olagligt och är på intet sätt förenligt med hur vi bedriver vår verksamhet."

Helagotland har varit i kontakt med Joachim Kuylenstierna som väljer att inte kommentera, utan hänvisar till det pressmeddelande som Fastator har skickat ut. 

När Aftonbladet ringer upp Joachim Kuylenstierna svarar han först att anklagelserna mot honom är "bullshit". Senare återkopplar han till tidningen i ett sms: 

”Jag fick läsa en text av en inspelning du skickade till vår styrelseordförande från 2009. Detta samtal minns jag väl. Det var ett udda möte som skulle ske. Dock blev mötet aldrig av då jag efter att ha rådfrågat advokater om dess laglighet. Affären skulle vara olaglig enligt svensk lag."

Han vill däremot inte alls kommentera Dagens Nyheters uppgifter om att han ska ha blivit hotad och utpressad av gängkriminella i början av oktober i år.

DN har tagit del av en polisanmälan där det framgår att Joachim Kuylenstierna hotats och pressats att betala en skuld på 100 miljoner kronor. Hans kollegor ska dessutom ha förföljts av en bil och blivit fotograferade. En av kollegorna vände då kameran mot förföljarna, vilket senare ledde till att två män kopplade till Vårbynätverket kunde gripas. 

Även detta har tvingat Fastator till handling. 

– Vi ser oerhört allvarligt på det som hänt och har vidtagit de säkerhetsåtgärder som krävs, mer kan jag inte säga, säger Björn Rosengren till DN. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!