Avsatt kung - förlorat land

I år är det 200 år sen Sverige avsatte sin kung och förlorade sin östra halva - Finland. Minst fyra böcker i ämnet har kommit ut i år - två är redan recenserade och här kommer två till.

Gotland2009-06-22 04:00
Finlandssvenske idéhistorikern Nils Forsgård har skrivit "September 1808" och journalisten Mats Wickman försöker blåsa nytt liv i den stackars kungen i "Gustav IV Adolf - en kunglig tragedi".
Forsgård är den originellare, mer djuplodande skribenten av de två. Hans skildring av det ömkliga svensk-finska reträttkriget mot de överlägsna ryssarna är inträngande. Han nöjer sig nämligen inte med att på pojkboksvis berätta om striderna, pangpang hit och pangpang dit.
Forsgård har grävt fram den till synes exakta sanningen om civilbefolkningens lidanden. Bröt epidemier ut i krigets och krigarnas spår kunde de inte hejdas. De smittsamma sjukdomarna tog flera offer än striderna.

Ta pulsen
Forsgårds ambition verkar vara att ta pulsen på hela Europa under en enda månad - september 1808. Gång på gång lämnar han den besegrade och retirerande armén långt uppe i norr för att varva med kulturella snapshots från Europa just då.
Vi får möta Goethe, Beethoven, madame de Stael, Caspar David Friedrich med flera storheter på ett ledigt och lättläst sätt. Vi slipper allt kulturellt flås. Då kretsade allt kring Europas orosande Napoleon. För eller emot - det var frågan.
Forsgård behärskar sitt ämne suveränt. Han förmedlar sin forskning elegant och lättflytande. Ändå blev jag en smula besviken. Hela tiden väntade jag på att den stora frågan skulle besvaras: varför ville dessa adliga officerare bara retirera och kapitulera?

För eller emot
För eller emot Napoleon var också den avgörande frågan för den unge förkrampade man som hade oturen att sitta på Sveriges tron vid denna tid. Wickmans heltäckande biografi visar att Gustav IV Adolf inte var helt tokig.
Problemet var att tiderna var allt annat än lugna - inte ens i Stockholm. Människorna var på jakt efter något nytt. Krigen avlöste varandra. Kungen förstod ingenting.
Istället försökte Gustav Adolf rakt av att befalla dem som inte längre ville lyda. Han blev en slags fundamentalist som på fullt allvar trodde att Napoleon var det stora Vildjuret i Uppenbarelseboken som lilla Sverige-Finland skulle bekriga!
Wickmans lättflytande vardagsprosa kan tyvärr inte göra det absurda ämnet full rättvisa. Vad vill författaren egentligen?
Bilden av denne kung har varit mycket mörk. Den förblir mycket mörk efter denna bok.
September 1808
av Nils Erik Forsgård
Atlantis 2008

En kunglig tragedi - en biografi om Gustav IV Adolf
av Mats Wickman
Fischer & Co 2009
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om