Avskaffandet av beställar- och utförarnämnderna vållade debatt

Måndagens fullmäktigesammanträde blev ett av de kortaste på mycket länge. Debatt och voteringen om valen blev det dock som väntat efter regimskiftet och voteringen slutade 40-31 för majoritetens förslag.
Skriftliga reservationer lämnades in från moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna men inte från centern.

Gotland2002-12-17 04:00
Ledamöter från samtliga borgerliga oppositionspartier äntrade talarstolen för att ge sin syn på att beställar- och utförarnämnderna nu ersätts med en traditionell social- och omsorgsnämnd.
Synpunkter fanns också på att tre stora nämnder får 13 i stället för 11 ledamöter. Det gäller barn- och utbildningsnämnden, hälso- och sjukvårdsnämnden och social- och omsorgsnämnden.
Kommunalrådet Björn Jansson (s) inledde med att säga att slopandet av beställar- och utförarnämnderna är en direkt följd av valrörelsen och att socialdemokraterna var emot den organisationen. Utökningen till 13 ledamöter mot 11 är att återställa antalet ledamöter som de borgerliga minskade till 11 av sparskäl.
<span class=MR>En helt ny nämnd</span>
Nytt är vidare att en särskild nämnd med fem ledamöter inrättas för de verksamheter som hör till konsult- och servicekontoret,
att ärenden som gäller Lövsta landsbygdscentrum bereds av kommunstyrelsens regionala utvecklingsutskott,
att ett av kommunalråden utses till kontaktperson mellan kommunstyrelse och räddningstjänst och att, under förutsättning att riksdagen beslutar så, kommunstyrelsen ska vara krisnämnd enligt lag om extraordinära händelser i fredstid.
Barn- och utbildningsnämnden och social- och omsorgsnämnden skall också kunna inrätta ytterligare utskott utöver arbetsutskott.
<span class=MR>Historisk tjänsteman</span>
Nytt, och historiskt, är att överförmyndaren blir en tjänsteman mot att det tidigare alltid har varit en kommunpolitiker. Ny överförmyndare blir Barbro Forslund, Visby.
Inger Harlevi (m) yrkade att sammanläggningen av beställar- och utförarnämnderna inom social- och omsorg inte skulle genomföras. Hon anser inte att det är en ideologisk fråga utan en organisatorisk. Den kom till för att få ordning och reda och koll på vart pengarna tar vägen.
­ Kostnader skenade iväg och äldreboenden saknade ofta beslut, eller också fanns det inaktuella beslut. Det är stor risk för att vi ramlar tillbaka i det gamla systemets fel och brister. Jag kan inte förstå hur Björn Jansson skall få den goda kontrollen. Jag tror att det blir en enda röra igen.
Det sa Inger Harlevi (m) och yrkade dels att antalet ledamöter i nämnderna skulle vara oförändrat, dels att nuvarande organisation för social- och omsorg behålls med beställar- och utförarnämnder.
Den ena efter den andra från det borgerliga blocket kritiserade sedan majoritetens förslag. Rut Smeds (kd) tyckte att förslagen hade tagits fram utan information och möjlighet till diskussion.
<span class=MR>Storebrorsgreppet</span>
­ Blir det här bättre och billigare? Den nya vänstermajoriteten har redan tagit storebrorsgreppet. Det är ett arrogant handlande, som gör mig upprörd. Det kommer som ett påbud utan utvärdering och underlag, tyckte Rut Smeds.
Efter den här debatten klubbades ett antal ärenden snabbt igenom. Det gällde ersättningar till de förtroendevalda, ändring av åtgärdstaxa och vissa patientavgifter, ändring av renhållningstaxan och försäljningen av fastigheten Södertull 10 för 5,35 miljoner kronor.
Liv i luckan blev det igen när en interpellation av Hans-Erik "Kea" Svensson (s) skulle besvaras. Han hade ställt en skriftlig fråga till kommunalrådet Jan Lundgren (s) om på vilket sätt kommunstyrelsen stödjer det gotländska näringslivet.
­ Jag vill ha vissa klarlägganden av Jan Lundgren. Hittills i näringslivsprogrammet pratas det mycket om turismen men inte så mycket om industriell sysselsättning. Jag vill gärna att frågor om syselsättningen kan bli en stående punkt på dagordningen.
<span class=MR>1 800 jobb borta</span>
­ Det här kan lätt bli ett förspel till den debatt som vi skall ha i vår om näringslivsprogrammet. Omvandlingen i näringslivet har varit den mest dramatiska under de senaste 50 åren. På två år har 1800 jobb försvunnit. Det är lika med 6-7 procent av arbetsmarknaden, sade Jan Lundgren och fortsatte:
­ Nu är problemen så stora att vi behöver hjälp och en statlig förhandlingsman (Thage G. Pettersson) är tillsatt. Men jag tror inte att industrijobben kommer tillbaks. I stället kan det vara IT och upplevelseturism som man får satsa på. Jag lovar att lägga ner all den kraft som behövs på sysselsättningsfrågorna, sade Jan Lundgren.
Flera moderater hade också synpunkter på hur nya jobb ska skapas och Inger Harlevi krävde ordentligt med tid att studera kommande förslag till näringsutvecklingsprogram och tid för fullmäktiges ledamöter att få ställa frågor kring detta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om