Avspark mot framtiden

Alla studenter är bäst i världen, men studenterna av årets årgång var nog lite mer världsmästare än de flesta.
Ruset av studentyra och fotbollsfeber höjde temperaturen på deras avspark mot framtiden.

Gotland2002-06-13 04:00
Alla studenter är bäst, alla avgångsklasser är oförglömliga. Men från scenen bakom gymnastiksalen vid Säve var det nog Emanuel Karlsten som bäst lyckades fånga dagens känsla av gränslösa möjligheter. Innan klass Sp3e klev ned från scenen fyrade Emanuel av ett absurt och eldigt valtal:
­ Sp3e är begåvade, högutbildade, vackra och fulla - av potential!.
­ Sp3e vill sänka skatterna, satsa pengar på vård, skola, forskning, segregation, miljö, ombyggnad, U-landshjälp, försvaret, djurrätt, landsbygdstillväxt, gotlandstrafiken och fritt med pennor till alla gymnasieelever...
Och så gick han på tills klasskompisarna vällde ned från trappan till alla pappor och mammor och mostrar och mormödrar som ville överösa med kärleksfulla gratulationer.
<span class=MR>Bättre scen</span>
På grund av ombyggnaden vid Säve kunde årets studenter inte tåga ut från den vanliga trappan i F-huset. Den här gången hade man byggt upp en scen bakom matsalen och den lösningen blev mycket lyckad. Alla kunde se, alla kunde höra och från en rejäl scen kunde studenterna framföra hyllningar till både sig själva och de som följt dem längs vägen:
­ Vi vill tacka våra lärare för tre jättefina år, sa Elias Björkdahl som gick ut fordonsprogrammet och han var inte ensam om att ge fina avgångsbetyg till lärarna.
Andra passade på att fyra av kritik. Treorna från det estetiska programmet gjorde gemensam sak: På scenen rev de sönder de betyg som de nyss fått. Elin Klerell i Es3 bekräftar att det var originalen och förklarar deras protest med orden:
­ Betyg är bara tjafs!
Inger Hägg som är rektor på Elfride Andrée-gymnasiet förstod inte varför eleverna förstörde sina avgångsbetyg:
­ Jag har aldrig hört talas om att studenter har gjort så förut. Om de rev originalen kan de kan få ut nya betyg, men de stämplas som dubletter och det är klart att det sänder en signal till de arbetsgivare som sedan ser betygen, säger Inger Hägg.
<span class=MR>Frukost eller fotboll</span>
Studentdagen är en lång dag. Första halvlek började redan vid halvåtta-tiden på morgonen med en högtid i domkyrkan och frukost i Almedalen (för de som inte valde att se på fotboll...) Sedan följde traditionsenligt spex och gemensam lunch.
En liten stund i pausen efter uttåget fick de närmaste ha sina studenter hos sig, men sedan rullade de bort genom stan på sina vagnar.
­ Ha en bra framtid, hojtade siste studenten på scenen till alla kompisar innan han rullade vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om