Avstamp på Borgen för det europeiska handikappåret

Nu på lördag den 8 mars görs det gotländska avstampet för det europeiska handikappåret 2003. Med pompa och ståt inviger man med späckat program i festsalen på Borgen i Visby. Kommunalråden klipper banden tillsammans med Berndt Nilsson, ordförande för handikappförbundet i Sverige.

Gotland2003-03-04 04:00
Sedan rullar året på med mängder av aktiviteter, som under hösten har tagits fram av en arbetsgrupp, som i går berättade om vad som ska hända.
Invigningen på lördag innehåller tal av Berndt Nilsson om hur attityder mot funktionshindrade kan påverkas. Jan Svensson, rektor på särskolan, samtalar med några personer om hur det är att leva med funktionshinder. Evert Jansson framför en monolog. Det blir musik och rullstolsdans och utställning av 20 olika utställare.
<span class=MR>Trollat med knäna</span>
­ Handikappåret 2003 ska öka medvetenheten på Gotland om funktionshindrades livsvillkor. För det är kanske först när vi själva berörs, som vi inser att det är så här det är, säger kommunalrådet Åke Svensson (s), som är ordförande i kommunala handikapprådet.
­ Det har varit mycket diskussioner om vad vi skulle göra det här året. Det var också mycket bråttom och vi försökte trolla med knäna med att få fram ett program, för att sedan söka bidrag från Sisus (statens institut för särskilt utbildningsstöd), berättar Eva Sellberg, verksamhetsstrateg på kommunens ledningskontor och sekreterare i handikapprådet.
Med bidrag därifrån och från kommunstyrelsen, och med administrativ service från kommunen, fick man ihop cirka 200 000 kronor att finansiera satsningen på Gotland.
Därtill har kultur och fritidsförvaltningen och konstkonsulenten Hanna Stahle fått en kvarts miljon kronor till en konstutställning riktad till funktionshindrade. Utställningen blir dock klar först till nästa år.
<span class=MR>Programmet i korthet</span>
Under våren 2003 ser det gotländska programmet ut så här i korta drag: Invigning nu på lördag, den 19 mars på IT-kafét i Hemse, konsumentfrågor för funktionshindrade. 6 april har Wisby bowling öppet hus, 9 april på IT-kafét i Hemse om hur man undviker allergier.
Den 26 april är det öppet hus på Folkan i Hemse med bland annat en teaterföreställning.
Den 21 maj visas på Rondo i Klintehamn teaterprojektet "Motivation-Inspiration-Ta steget vidare". Det är ett utvecklingsprojekt i Hudiksvall och det arbetar med personer med funktionshinder.
En mängd aktiviteter är planerade under Almedalsveckan, bl a seminarium om tillgänglighet, och handikappidrott som visas av gotländska idrottsföreningar.
­ Det görs nu en riksomfattande enkät av DHR till alla politiska partier i kommuner och landsting om att man måste anpassa kanslierna, så att handikappade kan jobba där. Enkätresultatet kommer att redovisas vid ett seminarium under Almedagsveckan, berättar Lars-Olof Pettersson, vice ordförande i DHR på Gotland.
<span class=MR>Rullstolsburna turister</span>
Han tycker också att det är viktigt med "turism för alla" just när det gäller Gotland. Det är mycket dåligt med boende för rullstolsburna på Gotland och det är ganska många rullstolsburna som besöker ön sommartid.
Nästa höjdpunkt är den årliga handikappdagen som i år blir den 30 augusti på Slite marknad. Då ska politikerna svara på vad som har hänt med de löften som gavs i valrörelsen.
­ Då var man mycket tillmötesgående", säger Olle Persson, ordförande i HSO, handikappföreningarnas samorganisation på Gotland, och vice ordförande i handikapprådet.
Den 12 oktober blir det en artistgala som genomförs tillsammans med barnallergiåret som också genomförs i år.
<span class=MR>Arbetsmarknad för alla</span>
Lennart Pettersson från länsstyrelsen berättar om en satsning som arbetsförmedlingen gör, "En arbetsmarknad för alla". Arbetsförmedlingen håller öppet hus med workshop, miniseminarier om attityder och möjligheter till arbete och anpassning av arbetsplatser.
­ Arbetsförmedlingen kommer att bjuda in arbetsgivare som har anställt arbetshandikappade och berätta om hur det är. Det är viktigt att marknadsföra dem som står utanför arbetsmarknaden. Vi ska också demonstrera de senaste hjälpmedlen för synskadade och döva, säger Lennart Pettersson.
<span class=MR>Det finns en flaskhals</span>
Han framhåller också att arbetförmedlingen har 56 miljoner kronor avsatta enbart för arbetshandikappade.
Men att det finns en flaskhals, eftersom det finns ett tak för lönebidrag på 13 700 kronor per månad. Resten måste arbetsgivarna betala.
Därmed har det blivit allt svårare att hitta anställningar för funktionshindrade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om