P18 IK och Region Gotland har ett avtal som ger föreningen nyttjanderätt till fotbollsplanerna och den intilliggande fastigheten i utbyte mot att föreningen sköter om dessa och motionsspåren. Till detta ställs krav på hur tjänsten ska utföras och vilken kompetens anställd personal ska ha.
Enligt Konkurrensverket gör detta att det kan röra sig om ett upphandlingspliktigt kontrakt.
– Det är inga sedvanliga hyresvillkor direkt. Det är krav på själva tjänsten som föreningen utför. Nästa fråga är om det är en tjänstekoncession eller ett tjänstekontrakt. Oavsett ska båda upphandlas, säger Anna Görgård vid konkurrensverket.
En tjänstekoncession eller ett tjänstekontrakt skrivs när en privat aktör utför en tjänst åt exempelvis en region. Det som skiljer de båda åt är hos vilken part verksamhetens risk ligger. Anna Görgård säger att detta är svårt att avgöra utan att veta alla detaljer.
De bidragssummor som bestäms i kontraktet är i sig inte i så stora belopp att det utgör en väsentlig skillnad gentemot flera andra idrottsföreningar. Det rör sig om ett driftbidrag om 171 000 kronor per år för att underhålla fotbollsplaner och motionsspår. Det som särskiljer avtalet är att marken ägs av regionen och förvaltas av den privata aktören. Värdet av de sammanlagda fördelarna i kontraktet gör också att de överstiger tröskeln för direktupphandling.
Regionens fritidschef, Per Wallstedt, säger att föreningens förutsättningar inte är bättre än någon annans.
– Det finns olika varianter på hur vi organiserar anläggningarna. På en del anläggningar äger vi marken och sköter underhållet. I rätt många fall får föreningar driftstöd för att sköta sina egna anläggningar, säger Per Wallstedt.
Vem som äger mark och fastigheter påverkar dock förutsättningarna. Under de år som avtalet gällt har regionens fastighetsförvaltare utfört flera reparationer åt föreningen enligt en gränsdragningslista bifogad i avtalet.
Senast i somras beställdes en ny vattenpump som enligt uppgifter till GT kostade 56 000 kronor. Denna betalades och installerades av Region Gotland. Föreningar som själva äger sina anläggningar får själva bekosta sådana reparationer.
Fastighetsförvaltare John Herlitz förklarar att regionen vill sköta tekniska system som exempelvis vatten och avlopp på sina egna fastigheter för att säkerställa fastigheternas fortsatta driftsdugliga skick.
– Det finns ett egenintresse från regionens sida att upprätthålla sådant som kan kräva speciell kompetens, säger han.
I det separata hyreskontraktet för klubblokalen står det däremot att allt underhåll för lokalen ska skötas av föreningen. Årshyran på 5 000 kronor är satt därefter.
– Vi får inte gå back på såna här avtal, då slösar vi med skattebetalarnas pengar. Har man ett sånt här gammalt avtal så behövs det definitivt ses över, säger John Herlitz.
Fritidschef Per Wallstedt menar att bidrag till alla föreningar sätts till en nivå tänkt att täcka delar av driftkostnaden. Varje förenings situation bedöms separat. Skillnaderna i bidrag hänvisar Per Wallstedt till olika storlekar och driftkostnader för olika anläggningarna.
P18 IK är den enda privata aktören som förvaltar någon av regionens anläggningar. Därför slipper de betala kostnader för reparation av bland annat VA- och elsystem. Ändå har föreningen ett högre driftbidrag än de andra som Per Wallstedt nämner för GT:s reporter.
– P18 har sex fotbollsplaner medan Fårösund eller Dalhem har en respektive tre. Då är det inte så konstigt att P18 får ett större bidrag, säger Per Wallstedt.
Avtalet som P 18 IK har med Region Gotland tecknades från början med Fortifikationsverket som då ägde all mark och fastigheterna på Visborgsområdet. Sedan har Region Gotland "ärvt" avtalet sedan militären lämnat området..
Per Wallstedt och John Herlitz säger båda att det pågår ett omfattande arbete med att gå igenom och omarbeta gamla kontrakt. Det är ett tidskrävande arbete som inte blivit klart än.
– Anläggningarna är unika och behöver tittas på en och en för bedömning. Det är klart att vi alltid försöker se över våra avtal och är beredda att göra nya bedömningar om vi upplever att det behövs. Vår målbild är att ge de bästa förutsättningarna för gotländsk idrott med avtal som är konstruerade på rätt sätt. Det är möjligt att bedömningar såg annorlunda ut för 15 år sedan och behöver korrigeras, avslutar Per Wallstedt.