Avtalet med Nord Stream är ogiltigt
Tekniska nämnden överskred sina befogenheter när den beslutade om ett avtal med Nord Stream om Slite hamn.Ärendet är av sådan principiell karaktär att det skall tas av kommunfullmäktige.Tekniska nämndens beslut ska därför upphävas.
Foto:
-Vi är förvånade och saknar en djupare analys. Vi tycker att man inte sett affärsmässigt på ärendet utan gjort känslomässiga bedömningar utifrån debatten som varit, säger Kjell Skalberg, ordförande i tekniska nämnden.
Tekniska nämnden beslutade den 29 augusti förra året att skriva avtal med Nord Stream om ombyggnad av Slite hamn och att göra en upphandling med entreprenörer som ska utföra arbetet samt att begära finansiellt igångsättningstillstånd för den del av finansieringen, 4,3 miljoner kronor, som ligger inom tekniska nämndens budget.
Övriga kostnader, över 60 miljoner kronor ska betalas av Nord Stream. I avtalet ingår att det rysk-tyska bolaget Nord Stream efter ombyggnad ska få använda Apotekskajen under tre år under arbetet med den gasledning bolaget vill dra i Östersjön.
Överklagade
Nämnden var enig, med undantag av miljöpartisten Jonas Bornold som reserverade sig emot beslutet.
Björn Söderberg och Stefaan De Maecker överklagade beslutet till länsrätten och begärde en så kallad laglighetsprövning enligt kommunallagen.
De ansåg att tekniska nämnden överskridit sina befogenheter och att det är kommunfullmäktige som ska ta beslut i frågor som är av stor vikt för kommunen och dess invånare. Tekniska nämndens reglemente säger också att beslut om investeringar på tio miljoner kronor eller mer ska tas av fullmäktige.
Överskridit sina befogenheter
Och länsrätten håller med om att tekniska nämnden överskridit sina befogenheter. Enligt 3 kapitlet 9 § i kommunallagen ska fullmäktige besluta i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för kommunen.
Länsrätten anser att beslutet, vars tre delar, ombyggnad av kaj, användning av kaj, hamn och buffertlager samt finansiering av särskilt intresse, måste ses i ett sammanhang och inte kan anses endast röra förvaltning.
Har tre veckor på sig
Ett avtal med en särskild intressent i syfte att specialanpassa en av kommunens hamnanläggningar och att påbörja och genomföra en upphandling i enlighet med ett internationellt företags önskemål måste anses innehålla bedömningar av principiell natur.
Frågan innehåller dessutom ett icke oansenligt politiskt moment, menar länsrätten.
Tekniska nämndens beslut upphävs nu och frågan hamnar åter på nämndens bord.
-Vi har tre veckor på oss att besluta om vi ska överklaga till kammarrätten eller om vi ska ta ärendet till kommunfullmäktige, säger Kjell Skalberg, c. Men vi har beslutat att inte avbryta den process som pågår med upphandling av arbetet i Slite hamn och den miljökonsekvensbeskrivning vi lämnat in.
Bindande kontrakt
Vad händer om kommunfullmäktige säger nej eller om kammarrätten går på samma linje som länsrätten?
-Då får vi gå till kommunstyrelsen och begära cirka 40 miljoner kronor för att renovera kajen i Slite.
På Nord Streams kontor i Schweiz kände man inte till länsrättens dom.
-Vi har ett bindande kontrakt och hoppas att det löser sig. Annars tvingas vi välja en annan hamn i Sverige, Finland eller Baltikum. Men Slite är mest centralt för vår logistik för gasledningsbygget, säger Jens Müller, kommunikationsdirektör på Nord Stream.
Om företaget kommer att begära skadestånd av Gotlands kommun om avtalet bryts är för tidigt att säga.
-Men det ligger inte i vårt intresse, säger Jens Müller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!