Coronautbrottets ekonomiska efterspel hanteras just nu mellan Trafikverket och Destination Gotland. Kravet på trafiken styrs i ett omfattande avtal. När coronapandemin bröt ut lamslogs allt resande, så även Gotlandstrafiken. Efterspelet av att Destination Gotland inte uppfyllde sin del i avtalet hanteras nu mellan parterna.
– Vi jobbar med frågan om de inställda turerna i våras, ärendet är pågående, säger Karin Bergenås, förvaltare av Gotlandstrafiken hos Trafikverket.
Avtalet skrevs utan att parterna förutsåg en pandemi som corona, och restriktioner i resandet från Folkhälsomyndigheten. Enligt Trafikverket handlar det om 16 dygn som Destination Gotland på olika sätt bröt mot avtalet. Kapacitetskravet för antalet passagerare uppfylldes inte, inte heller kravet på gods till och från ön. Enligt Trafikverket handlar det om mellan 100 och 1 000 passagerare per dygn och lika många längdmeter gods.
För exempelvis skärstorsdagen hade staten krav på kapacitet för 5 680 passagerare, medan det bara reste 617 personer. De efterföljande storhelgerna ökade kapaciteten, men pingstdagens krav på 3 630 passagerarplatser resulterade i att bara hälften reste.
Trafikverket har enligt avtalet rätt att kräva vite för de uteblivna turerna.
– Vi behöver lösa frågan om avtalets ekonomiska reglering av den väldigt speciella situation vi har befunnit oss i på ett väl avvägt sätt, säger Karin Bergenås.
Men enligt Destination Gotlands vd Christer Bruzelius motsvarar kapaciteten den minskade efterfrågan.
– Det går därför inte att säga exakt hur många turer som skulle ha tillhandahållits enligt avtalet om inte Covid-19 fanns, säger han.
Destination Gotland räknar med att tappa 600 000 passagerare med flera hundra miljoner kronor i uteblivna inkomster på grund av pandemin. Men några krav till Trafikverket har inte kommit in.
– Det är något vi får återkomma till i ett senare skede, säger vd Christer Bruzelius och menar att man istället har fokuserat på att skapa ett tryggt resande för att så många som möjligt under sommaren och hösten.
I dialogen med Trafikverket har rederiet hävdat att man även behövde säkerställa besättningarnas hälsa, för att kunna säkra trafiken överhuvudtaget. Man lyckades enligt Christer Bruzelius med detta, antalet besättningar som exponerades för smitta minskades med en tredjedel.