Det är onsdag och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har en visning på Kolgårdsgatan i Visby. På grund av coronasmittan hämtar mäklaren Niklas Harlevi spekulanter med tio minuters mellanrum utanför entrén. Han berättar att man efter utbrottet märkt av en nedgång i antalet kundmöten
– Jag tror det är en konsekvens av att folks resor hit uteblir. Men objekt som är klara och redan ligger ute till försäljning finns det fortfarande ett gott intresse för.
En av spekulanterna till lägenheten på Kolgårdsgatan är Maria Persson. Hon har dottern Klara med sig. De har en trea i ett annat område som ska säljas innan de kan köpa nytt. Hon tycker inte att coronautbrottet har påverkat hennes bostadsaffärer nämnvärt.
– Jag sitter inte i sjön. Jag ska hitta något att flytta till först. Jag började titta i december och kan vi hitta något det här året är det bra, säger Maria Persson.
Liksom många andra mäklarfirmor tvingas Länsförsäkringar Fastighetsförmedling justera sina upplägg vid visningar nu.
– Vi släpper bara in ett mindre sällskap åt gången och ibland filmar vi objekten för visning på nätet, men för många är det viktigt att komma in och känna in bostaden, säger Niklas Harlevi.
Hur tror du coronakrisen påverkar marknaden framöver?
– Jag tror det kommer att vara ganska lugnt den närmaste tiden och att högsäsongen skjuts framåt någon månad i tiden.
Jenny Holgersson, mäklare och kontorschef på Fastighetsbyrån Gotland, berättar att man haft något färre spekulanter på sina visningar, men att man fortsatt gör affärer och inte ser någon större prisnedgång så här långt.
– Vi tar en vecka i taget. Läget är inte katastrofalt, spekulanter ringer, vi har visningar och det pågår flera budgivningar.
Vad tänker du om utvecklingen på sikt?
– Jag tror att fritidshusmarknaden kommer att ta fart när resandet till Gotland tar fart igen. Jag tänker att man kanske inte köper ett fritidshus i Spanien i första hand utan vill hålla sig i Sverige och det tror jag kan gynna Gotland på sikt.
Hur ska man tänka som säljare eller köpare kring en fastighetsaffär nu?
– Mitt råd är att inte vänta – för vi vet ju inte vad som väntar. Förbered försäljningen och fotografera nu när det är som finast i trädgården. Om du ska köpa eller inte beror på om det är på lång eller kort sikt. Priserna brukar ju gå upp på lång sikt, men är det ett kortsiktigt köp kanske man ska vänta. Å andra sidan kanske du missar den där drömbostaden.
Erik Holmberg, analytiker på bostadssajten Hemnet, har noterat en mycket hög aktivitet på sajten de senaste veckorna med många lägenheter till försäljning och fler genomförda affärer än normalt. En förklaring kan vara oro för framtida konsekvenser, menar han.
– Det finns en oro för prisras och man har velat få sin bostadsaffär i hamn, men den här trenden har avtagit nu och försäljningsvolymen har minskat tydligt. Det tyder på att säljare och köpare inte kan komma överens om priset. Istället avvaktar man.
Vad ser du för utveckling lite längre fram?
– Jag tror att utbudet kommer att byggas upp igen under våren. Högst sannolikt kommer det att innebära en prispress fram till sommaren. Exakt hur stor påverkan pandemin får på bostadsmarknaden längre fram kan vi bara gissa. Mycket beror på vilken effekt pandemin får på ekonomin i stort, avslutar Erik Holmberg.